Belföld

Még mindig várják pénzüket a Malévosok

A pilótákat tömörítő Hunalpa után csütörtökön a Gazdasági Szakemberek Szakszervezete (GSZSZ) is tiltakozott a felszámolás alatt lévő cég dolgozói márciusi bérkifizetésének még mindig tartó csúszása miatt. A Malévnél azt közölték, hogy a munkaügyi központ utalására várnak.

A GSZSZ lehetetlennek nevezi, hogy a céget tulajdonló állami szervezetnek ne lenne kötelessége, felelőssége abban, hogy korrekt eljárás és a Munka törvénykönyvének (Mt) megfelelően, maradéktalan elszámolással bocsássa el a korábban a nemzet “zászlós hajójaként” emlegetett cég, a Malév Zrt. munkavállalóit. Figyelemmel arra, hogy stratégiailag kiemelt jellegű gazdálkodóvá minősítették a társaságot pár nappal a cég végleges leállása előtt.

A szakszervezet szerint a Malévnek vannak vagyonelemei (például egy repülőgép vagy a légszennyezési kvótái), amelyeket értékesíthetne, így pénzhez juthatna és kifizethetné a munkavállalókat. Kifogásolják, hogy a felmondó papírokban semmi konkrétumot nem közöltek a munkavállalókkal járandóságaik összegéről, kifizetésének időpontjáról, módjáról. Az érdekképviseletek is hiába kezdeményeznek megbeszélést a felszámolónál, a GSZSZ például a februári kezdeményezésére választ sem kapott – áll a közleményben.

A társaságnál ugyanakkor azt közölték, hogy mivel a felszámolás alatt álló Malév számláján nem volt elég pénz a dolgozók márciusi fizetésének kifizetésére, azt a bérgarancia alapból igényelték a munkaügyi központon keresztül. A Malév most arra vár, hogy a központ átutalja az igényelt összeget a cégnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik