Belföld

Indul a szavazás a Dömötör-díjra

Megvannak a jelöltek, a közönség voksolhat a szegedi színházi élet kiválóságaira.

Idén már 14. alkalommal osztják ki a Szegedi Nemzeti Színház 2011/2012 évadának produkcióiban szereplő  művészek közt a rangos Dömötör-díjat, most május 19-én, Szeged napja előtt a hagyományos gálaesten – jelentette be csütörtökön a kuratórium. Elekes Zoltán a testület tagja elmondta: most is tíz kategóriában,   azonban belül három jelöltre, azaz összesen harminc művészre voksolhat a közönség. Bódi György, a kuratórium soros elnöke ismertette, hogy a nyertesek a május 19.-ei gálaesten vehetik át a kitüntetést.

A közönség  mellett a kuratórium egy életműdíjat és egy  háttérmunkáért  szóló elismerést is odaítél. A nézők május másodikától adhatják le voksaikat kedvenceikre a két szegedi színház előcsarnokában, nyomtatott szavazólapokon illetve a díj internetes oldalán. A nagyszabású gálaest  műsorvezetője a díjjal már többszörösen kitüntetett Vajda Júlia lesz. A műsort ketten rendezik: Toronykőy Attila és Barnák László.

A rendezők elmondták: az évad sikerdarabjait idézik majd fel a gálaesten, rengeteg humorral fűszerezve. Az est címének az East Side Story elnevezést adták, miután a gála a nagy sikerű  West Side Story díszletei között játszódik majd. Csak most az eredeti darab két bandája helyett a prózai színészek és az operisták versengenek majd a nézők kegyeiért és szórakoztatásáért.

A gálaest hagyományainak megfelelően a művészek nem azt csinálják , ami eredetileg a profiljukba illik, számos furfanggal felidézve közben az évad sikerdarabjait. Így láthatunk majd többek közt egy Pillangókisasszony paródiát, ahol a szereplők sushi-bárt nyitnak, a gyerekek által kedvelt Palacsintás királyból egy felnőtt változatot, vagy épp a Patkányfogónak szintén egy humorosra kifacsart verzióját. Elekes Zoltán azt is hozzátette: idén azért nem május végén, hanem előbb lesz a gálaest, mert a színházban felújítási munkák kezdődnek. Az első voksokat  a hagyományoknak megfelelően a sajtótájékoztató vendégei adhatták le.

És végül a kuratórium által kiválasztott idei jelöltek, akikre szavazni lehet:

Legjobb férfi színészi alakítás: Kárász Zénó (Nő a múltból), Pataki Ferenc (Hedda Gabler), Pindroch Csaba (Hétköznapi őrületek)

Legjobb női színészi alakítás: Danis Lídia (Hedda Gabler), Fekete Gizi (Hétköznapi őrületek), Kéner Gabriella (Nő a múltból)

Legjobb operaénekes: Balczó Péter, László Boldizsár és Szerekován János (Pillangókisasszony).

Legjobb opera-énekesnő: Kovács Éva (Pillangókisasszony), Miksch Adrienn (Francesca da Rimini), Szonda Éva (Pillangókisasszony)

Legjobb rendező: Balikó Tamás (Hétköznapi őrületek), Juronics Tamás (A fából faragott királyfi), Keresztes Attila (Hedda Gabler).

Legjobb díszlettervező: Fodor Viola (Hedda Gabler), Horesnyi Balázs (Hétköznapi őrületek), Kentaur (West Side Story)

Legjobb jelmeztervező: Gyarmathy Ágnes (Veszedelmes viszonyok), Bianca Imelda Jeremias (Bosszúállók), Molnár Zsuzsa (Pillangókisasszony)

Legjobb férfi mellékszereplő: Jakab Tamás (Hedda Gabler), Somló Gábor (West Side Story), Sorbán Csaba (Nő a múltból)

Legjobb női mellékszereplő: Erdélyi Tímea (Hedda Gabler), Gidró Katalin (Nő a múltból), Sári Éva (West Side Story)

Legjobb táncos: Czár Gergely és Finta Gábor (A fából faragott királyfi), Zsadon Flóra (Trakhiszi nők)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik