Belföld

Zajtérkép és zajcsökkentési terv

Székesfehérvár közel 62 millió forintos támogatást nyert el a zajtérképezési kötelezettség elvégzésének anyagi támogatására.A „Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár város közigazgatási területére” elnevezésű projekt nyitórendezvényét április 24-én tartották, amit workshop követett a témában érintett szakemberek, hivatalok és cégek részvételével.

Az Európai Unió 2002-ben alkotta meg a környezeti zaj kezelésére vonatkozó szabályozását, mely szerint a 100.000 főnél népesebb városoknak 2012-re zajtérképpel, 2013-ra pedig a térképek alapján elkészített zajcsökkentő intézkedési tervvel kell rendelkezniük.

A fenti határidők és szabályozások betartásán túlmenően az érintett önkormányzatoknak az így elkészített zajtérkép, valamint intézkedési terv hasznos segédeszköz lehet a város környezetvédelmi programjának alakításánál, illetve a városfejlesztési és településrendezési tervek elkészítésénél, aktualizálásánál.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 95 %-os, közel 62 millió forintos támogatást nyert el a zajtérképezési kötelezettség elvégzésének anyagi támogatására kiírt pályázaton, a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A város 7 millió forint önrész biztosításával járul hozzá a „Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár város közigazgatási területére” elnevezésű projekt megvalósításához. A támogatási szerződés megkötésre került, valamint a közbeszerzési eljárás is sikeresen zárult. A pályázatot a Zaj Konzorcium nyerte, a vállalkozási szerződés a nyertessel megkötésre került. 

2012. április 24-én, kedden megtartotta Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a projekt nyitórendezvényét, amelyet workshop követett. A nyertes konzorcium szakembereivel közösen szerveztek előadásokat a témában érdekelt résztvevőknek, hivatalok és cégek képviselőinek. 

A stratégiai zajtérkép Környezetvédelmi Minisztériumhoz történő végleges leadási határideje 2012. június 30. Az Önkormányzatnak ezt követően intézkedési tervet kell készítenie 2013. június 18-ig, amelyet ötévente felül kell majd vizsgálnia. A stratégiai zajtérkép segítségével az eddigieknél pontosabb – a lakosság és a döntéshozók számára jól áttekinthető -, szemléletes információkkal gazdagodik a város.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik