Belföld

Új térségi fejlesztési tanács alakult

A Vértes Térségi Fejlesztési Tanács Fejér megye és Komárom-Esztergom megye összefogásával újjászerveződött, és kedden Velencei-tó Térség – Váli-völgy – Vértes Térségi Fejlesztési Tanács néven megalakult.

Az új fejlesztési tanács a Velencei-tó környéki, a váli-völgyi és a Vértes környéki települések összehangolt fejlesztését, valamint a 2014-es európai uniós fejlesztési időszakra vonatkozó átfogó fejlesztési stratégia kidolgozását tervezi.

A tanács tagjai: L. Simon László, a Velencei-tó térségének országgyűlési képviselője, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke, aki egyben a térségi fejlesztési tanács elnöki feladatait is ellátja; Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, aki egyben a térségi fejlesztési tanács alelnöki tisztségét is betölti., Vargha Tamás országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke; Takács Károly, Oroszlány város polgármestere; Tóth Erika, a Fejér Megyei  Közgyűlés képviselője és fejlesztési tanácsnoka.

A tanács alakuló ülésén elfogadta ügyrendjét és SZMSZ-ét. Székhelye a Velencei-tó partján, a Velencei-tavi Vízisport Iskolában lesz. A munkaszervezet feladatait a Fejér Megyei Önkormányzati Hivatal látja el.

Az ülésen Popovics György megválasztott alelnök azt a célt fogalmazta meg, hogy a tanács már a jelen kormányzati ciklusban vizsgálja meg a meglevő fejlesztési források térségbe hozatalának lehetőségeit, míg Takács Károly polgármester úr a hosszú távú együttműködés és befektetés lehetőségeiről szólt annak érdekében, hogy 2014 után minél több forrást a lehető leghatékonyabban tudjanak felhasználni a térségben.

 

L. Simon László a turisztikai együttműködés lehetőségeiről és a Váli-völgyet a Velencei-tóval összekötő kerékpárút megépítésének fontosságáról beszélt, valamint a térségben lévő bányászati, kulturális és helytörténeti kiállítások és múzeumok együttműködésének megerősítéséről is szót ejtett.

Vargha Tamás
országgyűlési képviselő a fejlesztési tanács működési területén levő kistelepülések infrastrukturális fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, és javasolta, hogy a tanács ebben a kérdésben kezdeményezően lépjen fel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felé.

Tóth Erika a fejlesztési tanács működési területének természeti értékeire hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy számos természetvédelmi terület tartozik a tanácshoz, például az Alcsúti Arborétum, és jelezte, hogy fontos lenne, hogy a tanács tárgyalásokat kezdeményezzen a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkárságával a Natura 2000-es területek hasznosításának újragondolásáról – írta a fejer.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik