Belföld

Számvevőszéki figyelmeztetés a mórahalmi önkormányzatnak

24.hu
24.hu

2012. 04. 25. 08:58

Mórahalom pénzügyi egyensúlya rövid távon biztosított, középtávon azonban veszélyeztetett – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata.

Az Állami Számvevőszék egy éve döntött a helyi önkormányzatok pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről, négy ütemben. Tegnap a Mórahalomról készült jelentést hozta nyilvánosságra.

Megállapította: az önkormányzat folyó költségvetési egyenlege 2007–2010 között működési forrástöbbletet mutatott, több mint 2 milliárd forintot. A vizsgált időszakban az önkormányzat 4,1 milliárd forint értékben fejlesztett.

A jelentés szerint azonban az EU-s támogatásból megvalósult fejlesztések utófinanszírozása likviditási gondot okozott, amelynek áthidalására folyószámlahitelt vettek igénybe – ennek ellenére a város kölcsönt nyújtott gazdasági társaságoknak és egyéb szervezeteknek. Mórahalom felhalmozási forráshiánya 2,7 milliárdra nőtt – ezt folyószámlahitelből, hosszú lejáratú fejlesztési célú hitelekből, illetve fejlesztési célú kötvénykibocsátásból finanszírozták. Az önkormányzat pénzintézetek felé fennálló adósságállománya ezért 2006 és 2011 első féléve között 15millióról 1,7 milliárd forintra nőtt.

Javasolják a polgármesternek, tárjon fel további a bevételszerző és kiadáscsökkentő lehetőségeket. Terjesszen a képviselő-testület elé legalább hároméves finanszírozási tervet a források számszerűsített megjelölésével, és vizsgálja felül a folyamatban lévő és tervezett beruházásokat, a megvalósuló létesítmények fenntarthatóságának pénzügyi hatásait.

További részletek itt olvashatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.