Belföld

Elpusztult Vitus, a fővárosi állatkert jegesmedvéje

Vasárnap elpusztult Vitus, a Fővárosi Állat- és Növénykert hím jegesmedvéje, amely 1994 óta élt Budapesten - számolt be a rossz hírről az állatkert honlapja.

Az állat pusztulását rövid, mintegy két napon át tartó betegeskedés előzte meg, ezalatt az állatorvosok minden lehetséges módon próbálták megmenteni az életét, ám végül nem tudtak segíteni rajta.

A helyszínen elvégzett vizsgálatból az derült ki, hogy az állat halálának közvetlen oka a gyomor falának perforációja volt. A kiváltó tényezőket azonban még nem lehetett megállapítani. Számos vizsgálat – például a szövettani – jelenleg is folyamatban van – tudatta az állatkert. A rövid ideig tartó betegeskedés, amely alatt egyébként az állat nem is mutatott súlyos tüneteket. Ez – más jelekkel együtt – arra utalhat, hogy rövid idő alatt kialakuló, heveny megbetegedésről volt szó.

Mivel a jegesmedvék takarmányozásában hosszú idő óta nem volt jelentős változás, sajnos fennáll annak a lehetősége, hogy a közönség köréből eredő tiltott etetés okozhatta a problémát, noha ezt teljes biztonsággal a vizsgálatok jelenlegi állásánál nem lehet még kijelenteni – közölték.

Vitus 1991-ben született a Kölni Állatkertben és 1994 óta élt Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik