Belföld

ÁSZ: kockázatos Fertőd gazdasági helyzete

Pénzügyi kockázatok veszélyeztetik Fertőd gazdálkodását, a pénzügyi egyensúly rövid távú helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága azonnali intézkedéseket igényel - áll az Állami Számvevőszék szerdán publikált vizsgálati eredményében.

A jelentés szerint az önkormányzat adósságállománya a 2006. év végi 60,3 millióról a múlt év közepére 746 millió forintra (3,35 millió svájci frankra) emelkedett, ami 488,1 ezer frankos terhet jelent évente a városnak a 2011-2013-as időszakban, miközben tavalyelőtt 590 millió forintból gazdálkodott a város.

A további évekre szóló fennálló pénzintézeti kötelezettségek teljesítését az ellenőrzés nem látja biztosítottnak. Fedezetként ugyanis a pénzóvadékként elhelyezett kötvénybevételből származó maradványt jelölték meg, illetve a 2014. évtől képződő működési jövedelmet, azonban ennek nagysága előre nem meghatározható – közölte összefoglalójában a számvevőszék.

A jelentés kitért arra is, hogy 2007 és a múlt év közepe között a város önkormányzata által tett intézkedések nyomán a bevételek 43,5 milliós bevételnövekedést, illetve 98 milliós kiadáscsökkenést hoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik