Belföld

A kortárs lengyel kultúrát mutatják be a Tiszatáj estjén

A budapesti Lengyel Intézetben mutatják be csütörtök este a Tiszatáj irodalmi folyóirat áprilisi lengyel, tematikus számát.

A lapszámnak a márciusi államfői találkozó adta az aktualitását, amikor Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök lengyel partnerével, Bronislaw Komorowskival Ópusztaszeren ünnepelte a magyar-lengyel barátság napját.

A lapszámnak van egy szomorú aktualitása is, időközben ugyanis elhunyt Wislawa Szymborska lengyel költőnő” – emelte ki Annus Gábor szerkesztő, megemlítve, hogy a Tiszatáj áprilisi számát a költő két verse – köztük a Sírfelirat című – nyitja Gömöri György fordításában.

A lapban három Czeslaw Milosz-vers is helyet kapott Vörös István fordításában, Gömöri György pedig Találkozások és levelezésem Milosz-szal címmel írt cikket. A Nobel-díjas lengyel költő, író, esszéista vallásosságával foglalkozik Pálfalvi Lajos tanulmánya – emelte ki a szerkesztő, hozzátéve, hogy Pályi András fordításában Witold Gombrowicz naplójából, Borlay Eszter tolmácsolásában pedig Stanislaw Ignacy Witkiewicz Kábítószerek című művéből is közöltek részleteket.

A lapszámban ezeken kívül Mikolaj Lozinski, Sergiusz Piasecki, Ignacy Karpowicz, Katarzyna Sowula, Jichak Katzenelson, Maciej Robert és Adam Zagajewski írásai olvashatók.

A tematikus lap célja a kortárs lengyel kultúra bemutatása volt – emelte ki a szerkesztő, megjegyezve, hogy ezért a lengyel könyvekről szóló kritikák, könyvismertetők mellett több átfogó tanulmány is helyet kapott az újságban. Nánay Fanni és Jászay Tamás a színházról, Petrányi Zsolt a lengyel képzőművészet sikereiről, Szíjártó Imre a filmről, Marton László Távolodó a lengyel zenei életről, Ádám Andrea pedig a kortárs tánc fejlődéséről és jelenlegi helyzetéről írt.

A budapesti Lengyel Intézetben mutatják be csütörtök este a Tiszatáj irodalmi folyóirat áprilisi lengyel, tematikus számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik