Belföld

Megváltozik a táj képe Szeged környékén

Csaknem hatvanezer köbméter szemetet takarítottak el a Szeged környéki huszonhét elhagyott hulladéklerakó helyreállítása során.

Az uniós támogatású nagyszabású program jó ütemben halad, Deszken már a fásítást, füvesítést is befejezték. Király László deszki polgármester elmondta: nagy öröm egy kis település számára, hogy tagja lehet a Dél-alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulásnak, ráadásul úgy, hogy ugyan annyi szavazattal rendelkezik, mint a lakosságszámban Deszket többszörösen meghaladó Szeged. A társulással együttműködve a település sokat tehet a környezetvédelemért. Hozzátette: a régi hulladéklerakó felszámolása rég várt volt, amely most az utolsó fázisába ért a településen.

A program mérnökszervezetének vezetője, Bacsa Pál rámutatott: programban résztvevő  huszonhat településen a huszonhét lerakó helyreállítása nagy részben elkészült. A terület tájbaillesztését elősegító füvesítés és a fásítás megtörtént Deszken, illetve a lerakók nagy részén, a többi a természet dolga. A kisarjadó fű és a megerősödő csemeték nemsokára egészen más képet fognak mutatni azokon a területeken, ahol korábban hegyekben állt a szemét.

A huszonhat Szeged környéki település huszonhét elhagyott, bezárt szilárdhulladék-lerakójának  helyreállítása több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, és idén ősszel fejeződik be- tájékoztatta a Szeged24-et a programban szintén résztvevő Factory Creative Stúdió kommunikációs vezetője. Nyemcsok Éva elmondta: a majd három milliárdos összköltségű belüli beruházás során összesen csaknem ötszázezer négyzetméter területet állítanak helyre, és több mint  ötvenhétezer köbméternyi hulladékot szállítanak el hulladéklerakókról.

Az elmúlt több mint egy esztendőben Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Domaszék, Dóc, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Tompa, Üllés, Zákányszék, Zsombó lerakóin dolgoztak a munkagépek. A lerakókon a hulladék áthalmozása illetve elszállítása már megtörtént, a kubatúrákat kialakították. Egyes területeken – így Deszken is – az elmúlt hetekben kialakították a monitoring kutakat, füvesítettek. A lerakók egy részén a fásítást, növénytelepítést a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola diákjai végezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik