Belföld

Folytatódik a Szent-Györgyi-emlékév programja Szegeden

24.hu
24.hu

2012. 04. 24. 13:55

Tudományos-, kulturális- és sportrendezvényekkel folytatódik a Szent-Györgyi-emlékév programja Szegeden

Korábban a témában:

Az SZTE tavasszal rangos nemzetközi tudományos konferenciával emlékezett arra, hogy az universitas egykori rektora, Szent-Györgyi Albert 75 esztendeje, 1937-ben vehette át a Nobel-díjat.

Az emlékév elkövetkező programjai a tudományos eredmények mellett Szent-Györgyi Albertet mint a művészeteket és a sportot kedvelő és művelő embert szeretné megidézni. A Szegedi Szabadtéri Játékok idején a kutató életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílik az akadémiai bizottság Dóm téri székházában. Ősszel ugyanitt konferenciát rendeznek, melyen a Szent-Györgyi-örökséget továbbvivő tanszékek mutatják be közérthető módon az egykori és a mai tudományos eredményeket.

Az egyetem kultúrtörténeti sétára is invitálja az érdeklődőket, akik azokat a szegedi épületeket ismerhetik meg, melyek fontos szerepet játszottak a tudós életében. A Szabadegyetem Szeged őszi szemeszterében az universitas karainak előadói saját szemszögükből mutatják be a kutató munkásságának egy-egy szeletét, szeptemberben és októberben pedig Szent-Györgyi Albert kedvenc sportágaiban teniszben és röplabdában mérhetik össze ügyességüket a résztvevők.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője elmondta, hogy novemberben koncerttel emlékeznek Szent-Györgyi Albertre. A professzor maga is zenekedvelő ember volt, fivére Szent-Györgyi Pál pedig hegedűművészként többször is játszott szólistaként az együttes jogelődje, a Szegedi Filharmonikus Egyesület zenekarának koncertjein.
November 10-én a szimfonikus zenekar a Szegedi Nemzeti Színházban részben annak a koncertnek a műsorát eleveníti föl, melyet akkor adtak Szent-Györgyi Albert tiszteletére, amikor megkapta a Nobel-díjat, és az esten felcsendülnek más, a városhoz és a tudóshoz kötődő művek is – közölte a karnagy.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.