Belföld

Egyetemi szintű műszaki képzés

Az ipar igényeihez igazított, egyetemi szintű műszaki képzés indulhat a megyeszékhelyen.

A Pannon Egyetem támogató szenátusi döntését követően Székesfehérvár önkormányzatának közgyűlése a héten tárgyalja az egyetemmel való stratégiai együttműködést, amelynek kiemelt célja az egyetemi szintű műszaki képzés megteremtése a városban. Az együttműködés értelmében az igényfelmérési időszak lezárulását követően határozzák meg a fehérvári képzés struktúráját és összetételét, az erről szóló döntés júniusban várható – tudósított az fmh.hu.

Székesfehérvár meghatározó gazdasági szereplőinek elsősorban műszaki végzettségű szakemberekre van igényük – ez derült ki az elmúlt években végzett minden felmérésből. Nagyon fontos azonban, hogy az ipar igényeihez igazított és az elkövetkező évek fejlesztéseit is figyelembe vevő képzési rendszerben szerezhessék meg szaktudásukat a fiatalok. Ennek érdekében kezdett szakmai egyeztetést a fehérvári önkormányzat és a Pannon Egyetem. Egyetemi szintű képzések elindításáról és egy ipari, műszaki együttműködés lehetőségéről folynak az egyeztetések az egyetem és város között.

– Büszkék vagyunk rá, hogy százezres lakosú városunkban nemcsak az itt élők találnak munkalehetőséget, hanem közel harminc ezren a térségből is ide járnak dolgozni – mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki éppen emiatt tartja nagyon fontosnak az egyetemi szintű felsőoktatás beindítását. Székesfehérvár célkitűzései összhangban vannak a Pannon Egyetem céljaival és működési modelljével – hangsúlyozta Friedler Ferenc rektor. – Fontosnak tartjuk, hogy képzéseinkkel az innovációban élenjáró cégek szakmai igényeit elégítsük ki. Rangos innovációhoz nemzetközi szinten elismert kutatásokra van szükség, mert így tudunk együttműködő partnereinknek versenyképes szakmai eredményeket biztosítani.

A felek már meg is tették az első gyakorlati lépéseket a szektorközi együttműködés felé. Két tájékoztató zajlott eddig: az egyikre a gazdasági társaságokat, a másikra pedig a középfokú intézmények vezetőit hívta össze Cser-Palkovics András polgármester és Friedler Ferenc rektor. Jelenleg egy közös kutatás és piaci igényfelmérés zajlik a Székesfehérváron működő cégek körében annak érdekében, hogy az ipar igényeit legjobban szolgáló műszaki képzést alakítsanak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik