Belföld

Politikai okokból tiltották ki Székhelyit Egerből

Egy hivatalos dokumentum szerint Egerben politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről a hevesi megyeszékhely önkormányzata.

Egy tavalyi keletezésű bizottsági jegyzőkönyv ad magyarázatot arra, miért vált nemkívanatossá néhány “balliberális oldalhoz húzó” művész Egerben.

Éppen ezért kértem Csákvári képviselő urat, hogy a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben” – áll az egyik közgyűlési bizottság jegyzőkönyvében. Az egriugyek.hu állításai szerint ennek is tudható be, hogy az egykori szegedi színházi direktor, Székhelyi József is a nemkívánatos művészek listáján szerepel. A most is Szegeden élő és dolgozó színészről tudható, hogy jó SZDSZ-es kapcsolatokkal rendelkezett, a liberális párt kongresszusain többször fel is szólalt.

Tavaly a Középkori Piactér c. esemény egyik fellépőjét, Székhelyi Józsefet tették tiltólistára – írja a portál. Ezt a rendezvényszervező nem tudta, így már úgy kellett visszamondania a baloldali művész Villon-előadását. Pedig a programot az esemény hivatalos honlapján és a kinyomtatott plakátokon is közzétették. A Szeged24 megkérdezte Székhelyi Józsefet, mit szól a személyét érintő diszkriminációhoz, akkor lakonikusan annyit mondott: “Olyan méltatlan ez az ügy a magyar művészeti élethez, hogy nem is akar ezzel foglalkozni.” Arra a kérdésre, hogy tud-e még másokról, akik szerepelnek a tiltólistán, azt monta hogy nem, de reméli, hogy Leonard Bernstein, Yehudi Menuhin is szerepel rajta, ezért elég előkelő társulatba került.

Nem Székhelyi József ugyanis az egyetlen nemkívánatos művész a hevesi megyeszékhelyen. Márciusban az egyik önkormányzati rendezvényen “felsőbb” utasításra húztak le egy elismert egri művészt a fellépők listájáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik