Belföld

Négycsillagos szálló a Somogyi udvarban

Art Hotel néven a Somogyi utcában épül Szeged új szállodája, ahol 71 szoba várja a városba érkezőket, de számos szolgáltatást kínál Szeged polgárainak is.

Szeged legnagyobb idegenforgalmi magánberuházása? Vagy talán egész Csongrád megyében nem akad párja? Bevallom, a kérdést nem tudtam eldönteni, amikor Balogh László vezető tervezővel álltam egy makett mellett a Balogh és Széll Építész Műterem Kft. irodájában. Mint ahogy maga a tervező sem, így megegyeztünk abban: a Somogyi-könyvtár szomszédságában épülő Art Hotel értékét nem is igazán méreteiben kell megtalálnunk, bár a maga 7500 négyzetméteres hasznos alapterületével igencsak figyelemre méltó beruházás. Hanem abban, hogy Szeged központja az új, négycsillagos szállodával egy többfunkciós kulturális, szórakoztató központot is kap. Egy olyan létesítmény komplexumot, aminek előnyeit nem csupán a városba látogató vendégek, hanem Szeged polgárai is élvezhetik majd.

Mielőtt azonban rátérnénk, mi minden is fér el ezen a 7500 négyzetméteren, beszéljünk arról, kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy a Somogyi utcai foghíjtelken építkezésbe kezdjen.

– Tavaly elhunyt férjem, Körtvélyessy Péter álmodott erre a területre egy olyan építményt, ami a környezetbe illik, egyben dísze is lehet Szeged belvárosának – mondta el Cserhalmi Julianna. Az építkezést magára vállaló Somogyi Udvar Kft. egyik vállalkozásának, a Zoll-Platz Kft-nek többségi tulajdonosa elmondta: a városszerte ismert nagyvállalkozó, a Szeged Beton vízilabda klubjának volt elnöke eredetileg egy irodaház megépítésében gondolkodott, ám a gazdasági válság arra késztette, hogy átgondolja elképzeléseit, és egy biztosabb megtérülést ígérő hotel építkezésébe fogjon bele. A Zoll-Platz első embere az Erba-Lux Kft-ben és a Bálint Trans Kft.-ben befektetni kívánó társakra is lelt, így megkezdődhetett a tervezés, az engedélyek beszerzése, és hamarosan elmondhatjuk: szerkezetkész állapotban lesz az építmény.

Ha már szálloda, miért nem inkább a patinás szegedi hotelek felújításával próbálkoztak? – utaltam beszélgetésünk során a Royalra és a „Régi-Hungáriára“.

– Én is nagyon sajnálom, hogy ez a két nagy múltú hotel ilyen állapotban van, de egy beruházás tervezésekor gondolni kell arra: ma már nem lehet megélni a nosztalgiából. A Szegedre érkező vendégek a pénzükért a lehető legjobb kiszolgálást várják el, és ez a két szálló ma már nem alakítható át az új követelmények szerint úgy – gondolok itt például a mélygarázsra, a megfelelő szobaszámra, az energiaköltségekre -, hogy gazdaságosan üzemeltethető legyen. Ezért döntöttünk egy új létesítmény megépítése mellett. És az is fontos érv, hogy ez a terület már a cégünk tulajdonában volt. Egyébként ezt a város soha nem szánta parknak, korábbi beépítésére csak pénzhiány miatt nem került sor. Az eredeti tervek szerint itt a Somogyi könyvtárhoz kapcsolódó levéltár épült volna meg – foglalta össze érveit Cserhalmi Julianna.

Mielőtt az olvasó felkapná a fejét, és hamis nosztalgiázásba merülne, visszasírva a nem éppen esztétikájáról elhíresült egykori sörkertet, most már áruljuk el, mit is kínál ez év végétől az Art Hotel. Mint Balogh László vezető tervezőtől megtudtam: az első szinten, ami tulajdonképpen a föld alá kerül, mélygarázs kap helyet, ahol 53 autó parkolhat majd. Ez első sorban a szálló vendégeit szolgálja, de lesznek időszakok, amikor a város lakói is használhatják. A földszinten a főbejárat a belső átriumra nyílik, ez az átjárható udvar mind a Somogyi utca, mint a Zrínyi utca felől megközelíthető lesz. Így könnyen megtalálhatják a betérők a recepciót, a bárt, az éttermet, és a földszintre kerül a konyha is.

A Somogyi utcai fronton öt üzlethelyiséget alakítanak ki. Az épület túloldalán, ahol egykor egy közvécé állt, kávézó és söröző lesz, kulturált kiszolgálást biztosítva a szabadtéri játékok vendégeinek is. Míg az illemhelyet, ehhez kapcsolódva, a föld alatt alakítják ki.

– Az első emeleten 21 szoba fogadja a vendégeket, és ide terveztük azt a többfunkciós termet is, ami például 120-150 személyes konferenciák megrendezésére is alkalmas – mondta el Balogh László.

– A második emeleten szintén 21 szobát alakítottunk ki, ide kerülnek a kiszolgáló helyiségek, mint például az irodák, a személyzet öltözői is. Bár kívülről csak háromszintesnek, vagyis kétemeletesnek tűnik az épület, mert tartanunk kellett a Somogyi utcában mellettünk álló „tejivós” ház párkánymagasságát, a hotelnek lesz 3., 4., sőt 5. emelete is. A harmadik 15 szobának ad otthont, és ide kerül a welness-központ is, ahová minden, a vendéget kényeztető szolgáltatás beépül, és kinyúlik a szálloda tömböt bezáró, úgynevezett pengeépület tetejére. Természetesen ez sem lesz elzárva a szegediektől, sőt kifejezetten azt szeretnék a beruházók, ha a város lakóinak kedvelt pihenőhelyévé válna. A 4. emeleten 13 szobába lehet benyitni. A szállodában összesen 2 akadálymentes, 5 családi szoba és 6 db luxus lakosztály lesz a normál és az erkélyes szobákon kívül. Az 5. emelet a gépészeti szint, természetesen a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelve.

És hogy mennyibe kerül mindez? Az előzetes tervek szerint 2 milliárd forint plusz áfa áron „szállítja” az építő a kulcsrakész épületet, amely nem véletlenül kapta az Art Hotel nevet. Körtvélyessy Péter ugyanis egy olyan építményt álmodott, ahol a szállóvendégek mellett a kultúra, a sport, a művészetek szegedi barátai is randevúzhatnak, pezsgő élettel megtöltve a belváros új látványosságát. Emberek százai dolgoznak most azon, hogy ez az álom valóra is váljon ez év novemberére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik