Belföld

A kínaiak már a spájzban vannak

Megnyílt a Miskolci Egyetem nyelvi és kulturális képzést nyújtó Kína-központja, amely a kínai tulajdonban lévő Wanhua-BorsodChemmel együttműködésben jött létre.

„Ebben a mai világban szükségünk van egy megbízható gazdasági szövetségesre, másrészt – különösen a mai globalizálódó világban – egy olyan, régi tradíciókra épülő kultúrával való kapcsolatra, amilyen a kínai” – mondta Szőcs Géza kulturális államtitkár a központ megnyitóján.

A kínai tulajdonú, kazincbarcikai székhelyű vegyipari vállalat anyagi támogatásával létrejövő képzési központ az egyetem valamennyi hallgatójának lehetőséget teremt kínai nyelvi és társadalomtudományi tanulmányok folytatására, továbbá oktató- és kutatócseréket szervez.

Az észak-magyarországi régióban az után növekedett meg a kínai nyelv és kultúra iránti érdeklődés, hogy 2011 februárjában a Wanhua teljes irányítást szerzett a BorsodChem felett, és számos kínai szakember érkezett a céghez. A Wanhua vegyipari csoport, amelynek a világ negyven országában van érdekeltsége, 2010-ben 39 milliárd forinttal szállt be a BorsodChem modernizálásába és ennek nyomán vette át tavaly a cég irányítását.

A Miskolci Egyetem és a Zrínyi Gimnázium által szervezett kínai nyelvi kurzusokon jelenleg mintegy 170-en vesznek részt. A hallgatók heti két órában, a kreditrendszer részeként ismerkednek a nyelvvel és kultúrával. Az egyetem alkalmazásában álló kínai anyanyelvi lektor heti két alkalommal szakkört is vezet a gimnáziumban, és 2012 szeptemberében második idegen nyelvként bevezetik a kínai nyelv tanítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik