Belföld

Kínába repülnek a kakasok

Kínában képviseli hazánkat a győri Vaskakas Bábszínház. A társulat az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség világfesztiválján a Metamórfózist mutatja be, vagyis lesz „rongyrázás” bőven.

1929-ben Prágában, az UNESCO égisze alatt alakult meg az UNIMA, azaz a Nemzetközi Bábművész Szövetség, mely négyévente, egy parádés fesztivál keretében összehozza a világ bábos társulatait. 2012-ben 42 ország, 60 csapata mutatkozik be, a parádénak helyet biztosító Csengduban, vagyis Kína Szecsuán tartományában. A találkozó Győr szempontjából is érdekes, hiszen az országot képviselve, a Vaskakas Bábszínház is pakolja színes, mesét rejtő bőröndjeit, hogy egy hosszú repülőút után, május 27. és június 3-a között bemutassák többszörösen díjnyertes darabjukat, a Metamorfózist.

Fehér varázs, vagy Rongyrázás

A Metamorfózist már mindenki látta városunkban, legalábbis aki szereti a bábszínházat az mindenképp. Ebben ugyanis megtalálható minden: zene, tánc, animáció, csak éppen szöveg nem, valószínű a nemzetközi sikerének is ez a titka! Na meg persze az, hogy teljesen maszkulatlan anyagokból, egyszerű fehér rongyokból, takarókból, törölközőkből, zsebkendőkből születik meg az előadás. Ezeket kötözzük, „suttyantjuk”, és lóbáljuk, megalkotva a világot. Fehér varázsként szoktuk játszani a produkciót, de az egyik művészünk, Rab Viki szerint hívhatnánk úgy is, hogy Rongyrázás” – mesélte a Győr24-nek Kocsis Rozi, igazgató, akit óriási büszkeséggel tölt el társulata sikere. „Az UNIMA a versenyre úgy válogatja be a csapatokat, ezért nagy megtiszteltetés, hogy hazánkból a Vaskakast egyedüliként beválasztották a több mint 60 társulat közé” – hangsúlyozta portálunknak a kakasok tyúkanyója.

Készül az ujjlenyomat-kakas

A kakasok mindig okoznak meglepetést és nem lesz ez másként most sem. Hiszen a győriek Ázsiába sem mennek üres kézzel. Április 29-én a darab utolsó hazai bemutatóján, a „győrkőcökkel” közösen elkészítenek egy kakasmozaikot, melyet az aprótalpúak saját ujjlenyomatukkal bélyegeznek meg. A készítők között aztán a Kínából hazaérkező művészek játék pandákat sorsolnak ki, melyeket egyenesen Szecsuán tartományból repítenek haza a bőröndjük mélyén.

Reméljük sikerrel és trófeával felvértezve térnek haza városunk büszkeségei, a kakasok, akik győriként meghódítják a messzi Kínát és Csengdut!

fotó: Vaskakas

Ajánlott videó