Belföld

Juhász Oszkár lemondásáért tüntettek

Gyöngyöspata jobbikos polgármesterének a lemondását követelték mintegy százan a Heves megyei községben hétfőn tartott demonstráción.

Ifj. Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője az atv.hu-n április 19-én nyilvánosságra hozott hangfelvétel kapcsán azt követelte: a község képviselő-testülete haladéktalanul határolódjon el a polgármestertől, és ha a falu vezetője nem mond le tisztségéről, akkor a testület oszlassa fel magát.

A demonstráción több magánszemély is felszólalt. Daróczi János, az MTV roma magazinjának korábbi szerkesztője azt mondta: van egy párt, amelynek az az érdeke, hogy Magyarországon ne legyen béke romák és nem romák között. Akik ezt akarják, azok nem Magyarország érdekeit szolgálják, és ne képviseljék se Magyarországot, se Gyöngyöspatát.

A tüntetés után ifj. Farkas János átadta Juhász Oszkárnak azt a petíciót, amelyben a demonstráció szervezői a polgármester lemondását követelik.

A faluvezető “gumicsontrágásnak” nevezte a történteket. Szerinte ehelyett azzal kellene foglalkozni, hogy milliók éheznek és embereket lakoltatnak ki Magyarországon. Juhász Oszkár azt mondta: Gyöngyöspatán nem bántottak egyetlen romát sem a származása miatt, sőt 68 embernek munkát biztosítottak közfoglalkoztatás keretében. Szerinte politikai ellenfelei a képviselő-testület segítségével elért eredményei miatt támadják őt. A faluvezető hangsúlyozta: nem mond le a polgármesteri tisztségről.

A hétfői demonstrációt a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint egy budapesti magánszemély jelentette be, ám a helyszínen ifj. Farkas János azt mondta, hogy a szervező a helyi cigány kisebbségi önkormányzat.

A mintegy 2800 lakosú település azt követően került a közfigyelem középpontjába, hogy tavaly tavasszal etnikai jellegű feszültség alakult ki a faluban. Juhász Oszkárt júliusban választották a község első emberévé, azután, hogy áprilisban lemondott tisztségéről a község korábbi, független polgármestere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik