Belföld

Gyurcsány csakazértis

Lejárt a fél év, frakciót alakított a Demokratikus Koalíció. Pedig nincs rá joga. Irány az Alkotmánybíróság.

Gyurcsány Ferenc pártja – az új országgyűlési törvény vonatkozó rendelkezése ellenére – hétfő reggel frakciót alakított. Ezt a tízfős társaság nyolc tagját maga mögött felvonultató Molnár Csaba kvázi frakcióvezető jelentette be sajtótájékoztatón.


Gyurcsány Ferenc, Varjú László és Molnár Csaba
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az ügy előzménye, hogy egy belső konfliktus nyomán tavaly októberben a Magyar Szocialista Párt tíz tagja távozott a formációból, nem mellesleg abban a hiszemben, hogy a Demokratikus Koalíció tagjaként önálló képviselőcsoportot hozhat létre. Ám mivel az akciót nem pártszakadásként, hanem kilépésként értékelte Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a házszabály szerint fél évre a függetlenek közé kellett ülniük Gyurcsányéknak.

Akik ekkor úgy számoltak, a hat hónap lejárta után végre megalakulhat frakciójuk, s élvezhetik ennek minden előnyét – mind az anyagiakat, mind az extra felszólalásokat. E reményt foszlatta szét az egy hete elfogadott új országgyűlési törvény, mely egyebek mellett kimondta: frakciót csak a parlamenti választásokon indult és ott mandátumokat szerzett párt hozhat létre.

Hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Csaba beszélt arról is, hogy tíz órakor „faxon tájékoztattuk Lezsák Sándort, az Országgyűlés alelnökét” a frakció megalakulásáról. Molnár bevallotta, maga sem hisz a számukra pozitív döntésben, s még a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért. (A frakciótlan frakcióvezető sejtése beigazolódott: Lezsák Sándor az ülésnap kezdetén bejelentette, nincs DK-s képviselőcsoport.)

Mint ismeretes, a Demokratikus Koalíció keddenként demonstrálni fog az AB épülete előtt. Ahogy Molnár fogalmazott, nem nyomást akarnak gyakorolni, „demokrata ilyet nem csinál”, csupán „figyelemfelkeltés” a céljuk.

Molnártól tudjuk azt is, hogy a DK taglétszáma elérte az ötezret, amivel – számításuk szerint – a harmadik legerősebb magyar párttá nőtték ki magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik