Belföld

Tovább folyik a nyomozás

A várpalotai abortuszügyben az engedély nélküli beavatkozásokat végző nőgyógyász mellett 84 nő ellen javasolt vádemelést a rendőrség, de a magzatelhajtás bűntettétől elkülönítve, egyéb bűncselekmények miatt tovább folyik a nyomozás - írta a helyi kapitányság szombaton a rendőrség honlapján.

Mint a közleményben kifejtették, az ügyben a rendőrség 2011 februárjában indított nyomozást a Családvédelmi Szolgálat tájékoztatása nyomán; az információ szerint Várpalotán a magzati élet védelméről szóló jogszabályban foglalt eljárási rendtől eltérően, ellenszolgáltatás fejében “feketén” is lehet abortuszt végeztetni.
A több mint egy évig tartó büntetőügyben mintegy 270 tanút hallgattak meg. Az engedély nélküli terhességmegszakítást végző várpalotai nőgyógyász mellett 84 nőt vontak felelősségre gyanúsítottként, továbbá az alapbűncselekmény mellett több, a tiltott magzatelhajtáshoz kapcsolódó bűncselekmény ügyében is nyomoztak.
A kapitányság az üzletszerűen elkövetett magzatelhajtás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást befejezte és az iratokat múlt pénteken vádemelési javaslattal küldte meg a Veszprém Városi Ügyészségnek. A rendőrség közleménye szerint a büntetőeljárás jelenlegi szakaszában az ügyészség hatáskörébe tartozik, “hogy a – valamennyi esetben – őszinte, beismerő vallomást tevő, terhességét így megszakíttató asszonnyal szemben vádat emel, a vádemelést próbaidőre elhalasztja, vagy az eljárást megszünteti”.
A rendőrség hozzátette: a több ezer oldalas anyag az alapbűncselekmény tekintetében tartalmazza valamennyi nyomozati iratot, a büntetőügyben a magzatelhajtás bűntettétől elkülönítve, egyéb bűncselekmények miatt tovább folyik a nyomozás tudósított az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik