Belföld

Ellepték a biciklisták a belvárost

A Critical Mass felvonulás, a kerékpározást népszerűsítő esemény vasárnap, a Föld napján startolt a Szent István Park alatti rakpartról, Budapesten.

Lassan huszadszor rendezték meg vasárnap Budapesten, ezúttal a Föld Napja apropóján a Critical Mass-t. Több mint tízezer kerékpáros indult el rakpartról, majd emelte az égbe járművét a Hősök terén.

A biciklisek a Pesti alsó rakpartról indultak, majd az Erzsébet-hídon kerekeztek át Budára. Ott végighajtottak az Attila úton, bekanyarodtak az Alagútba, a Lánchídon érkezetek vissza Pestre, majd az Andrássy út végén érkeztek a Hősök terére, a híres közös bicikliemelésre. A túra mintegy 11 kilométer hosszú volt, s csak az eső riasztott el néhány száz bringást.


Kattinson a képre és nézze végig a vonulást!
Fotó: Neményi Márton

Kürti Gábor szervező korábban az MTI-nek elmondta, a fővárosi kerékpárút-hálózat lassan ugyan, de fejlődik, a balesetek száma viszont stagnál. A városban biciklizők nagyjából fele tavaly még nem kerekezett. A Múzeum körúton elhelyezett forgalomszámláló márciusban a tavalyihoz képest nyolcvan százalékkal nagyobb kerékpárforgalmat mért.

“Olyan gyors a változás, hogy ha ez így marad, sokkot fog kapni a város és ennyi közlekedő biciklista teljesen meg fogja változtatni a főváros képét. Jelenleg a budai felső rakparton egy nap alatt nagyjából 15-18 ezer kerékpáros halad át” – fejtette ki.

A Critical Mass-t 2004 óta szervezik, évente két alkalommal: a Föld napján és az Autómentes napon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik