Belföld

Nagyszerű hétvégi program

"Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben.

A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő hetvennégy alkotása látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással – sikerült megrendezni. A kiállításra a művésznek a székesfehérvári képtárban őrzött művei mellé közel 70 alkotást kölcsönöztek közgyűjteményekből – a Magyar Nemzeti Galériából, a kaposvári Rippl-Rónai-gyűjteményből, a debreceni, szegedi és pécsi múzeumból, továbbá magángyűjtőktől. A tárlat a posztimpresszionista és szecessziós törekvések kiemelkedő hazai képviselőjeként számon tartott művész munkásságának mind a négy alkotói korszakát reprezentálja. A tárlat látogatói ízelítőt kapnak a művész párizsi fekete képeiből, a mozaikszerűen felhordott, úgynevezett kukoricás festményekből, a művész kaposvári enteriőröket megörökítő alkotásaiból és zsánerképeiből, valamint a pasztell munkákból is.

A kiállítást Horváth János, a kaposvári Rippl-Rónai Emlékmúzeum művészeti vezetője rendezte. A tárlatot több érdekes múzeumpedagógiai foglalkozás, valamint az alkotóról készült, Munkácsy inasa című film vetítése egészíti ki. A mintegy 4,5 millió forintból megrendezendő, november 4-ig látható kiállítás része annak a XIX-XX. századi jeles alkotókat bemutató, nagy sikerű tárlatsorozatnak, amelynek keretében eddig Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál munkáiból láthattak válogatást Székesfehérváron a látogatók – tudósított a szekesfehervar.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik