Belföld

Kövér semmit nem vár Ádertől

Egy államfőnek nem kell program - mondta a házelnök, akit újra zavar az MSZP látványa és a "mitugrász" LMP.

Az MSZP jól teszi, hogy nem vesz részt Áder János államfővé választásában, „mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet” – mondta az Országgyűlés elnöke a HírTV Péntek8 című műsorában. Szerinte az lenne jó, ha a szocialisták „egyáltalán nem lennének a parlamentben (…) Morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak”. A házelnök korábban ezt mondta akkor is, amikor Schmitt Pál a Parlamentben lemondott, de később bocsánatot kért szavaiért.

Kövér nem érti, az LMP miért mondja, hogy kimaradt az államfőválasztásból. „Hogy jön egy tizenegy-tizenkét fős frakció ahhoz egy 386 fős parlamentben, hogy úgy tegyen, mintha az érdemi konzultáció ott kezdődne, amikor az történne, amit ők akarnak” – fogalmazott, majd párhuzamot vont az egykori Fidesz és a mostani ökopárt között. „Az élet ilyen, tetszettek volna több mandátumot szerezni” – idézte Tölgyessy Pétert, aki 1990-ben ugyanezt mondta nekik. „Mitugrász agresszív, kivagyi kisebbség diktál, az SZDSZ legrosszabb vonásait idézi föl mindaz, amit az LMP csinál, ez egészen elképesztő”. (Az SZDSZ egykori elnöke, Tölgyessy Péter később Fidesz-képviselő is volt.) A házelnök közölte, neki senki ne mondja, hogy a Fidesz politizálta át az államfői pozíciót, hiszen Göncz Árpád is „az SZDSZ ügyvivői székéből katapultált és esett a köztársasági elnöki székbe”, a Fidesz mégis mindvégig úgy viselkedett vele szemben, ahogy egy köztársasági elnökkel kell. (Kezdetben a Fidesz és az SZDSZ egy pártcsaládhoz tartozott.)

Arra a kérdésre, felkészült-e a jelölő pártszövetség, hogy megvédje Áder Jánost, Kövér azt felelte: „Áder Jánossal szemben is, nem tudom, hogy mi fog előkerülni, hogy valakinek megette a tízóraiját az oviban vagy családon belüli erőszakot követett el, amikor megverte a húgát, vagy nem tudom, miről lesz szó a következő hónapokban.” A politikus szerint mostantól mindenkinek végig kell gondolnia, aki hasonló pozícióra pályázik, hogy az egész életét, életpályáját felteszi-e, „csak azért, hogy néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista, az úgy gondolja, hogy rajta keresztül lehet a legtöbbet ártani a politikai ellentábornak” – mondta a Schmitt-ügyre utalva. Kövér arra a felvetésre, hogy a külső szemlélőnek úgy tűnt, ő szinte „menekül” az államfőjelöltségtől, de még a felkérés elől is, úgy válaszolt, „igen, jól látták”. Valóban „húzódozott” az esetleges megtiszteltetéstől, csak a Fidesz-KDNP kérésére vállalta volna a terhet, de „hál’ Istennek” nem ő lesz az államfő.

Kövér László arra a kérdésre, milyen programot vár el Áder Jánostól, azt válaszolta: „A köztársasági elnök egy szimbolikus hatalomnak a birtokosa, ott programról beszélni legalábbis furcsa.” Ha ő lett volna, akkor ő sem alkotott volna semmilyen programot – tette hozzá. Szerinte az a helyes, ha egy köztársasági elnöknek nincs programja, hiszen hatásköreit, jogköreit világosan tartalmazzák az alkotmányos szabályok, s ő azoknak megfelelve „reprezentál”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik