Belföld

A gyerek lelkére kell hatni

Bekötötték a gyerekek szemét, úgy kellett labdázniuk a tolerancianapon az iskola diákjainak Csákváron. Így tudhatták meg, mit is él át egy látássérült társuk a hétköznapokon.

Három esemény is zajlott egyszerre pénteken a csákvári Gróf Esterházy Móric Általános Iskola falain belül: az Esélyek Háza által rendezett Tolerancia Nap, a szokásos Esterházy-nap, valamint az etyeki iskola pályázata segítségével megtartott Öko-nap. A gyerekek kétségkívül az elsőre voltak leginkább kíváncsiak. A nap a szájjal festéssel kezdődött, így a gyerekek megtudhatták, milyen lehet a kéz segítsége nélkül élni és alkotni, később pedig bekötött szemmel csörgőlabdázhattak a tornateremben, kerekesszékkel közlekedhettek az udvaron. Az egyébként mindig csibész és rohanó életmódot folytató fiatalok most óriási érdeklődéssel és nyugodtan fogadták a hozzájuk érkező siket, vak, értelmi fogyatékos és kerekesszékes vendégeket, akik később előadásokat is tartottak számukra – árulta el Jankyné Kővári Csilla, az iskola igazgatója. Fontos nap volt a pénteki, így véli Katonáné Venguszt Beatrix polgármester is, aki végig ott volt az eseményen:

„A gyerekeknek nemcsak az eszére kell hatni, hanem a lelki életére is. Ezen a napon megismertettük őket az esélyegyenlőség fontosságával. Ha nem vigyázunk rájuk, gyorsan elváló, másokon átgázoló, lelketlen ember lesz belőlük, akik nem figyelnek oda az osztálytársaikra, az idős nénire a buszon és a fogyatékkal élőkre sem” – mondta. A program végén Varnus Xavér látogatása tette fel az i-re a pontot – írta az fmh.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik