Belföld

150 szépbeszélő Győrben

120 hazai és 26 határon túli diák érkezett Győrbe a Kazinczy-versenyre. A Péchy Blanka által alapított rangadó országos döntőjét, idén 47. alkalommal rendezik meg városunkban.

A Városháza dísztermében gyülekeztek a Szép Magyar Beszéd Verseny résztvevői pénteken, ahol az ünnepélyes megnyitó keretében Simon Róbert Balázs köszöntötte a megjelenteket. „Nyelvünket ajándékba kaptuk elődeinktől, de az anyanyelvünk műveléséért dolgozni, küzdeni kell. A nemzeti nyelv közös is, de a nyelvhasználat birtoklásának színvonala egyéni tevékenység” – hangsúlyozta az alpolgármester. A verseny célja egyébként éppen ez, hogy a diákok megtanulják szépen beszélni, és egyúttal ápolják az anyanyelvet.

A szópárbaj első napján a versenyzőknek egy szabadon választott művet kellett felolvasniuk, szombaton pedig a kötelező szövegeket kell prezentálniuk a bírálóbizottság előtt. A zsűrik között olyan ismert tanárok, művészek foglalnak helyet, mint például Török Annamária, Kazinczy-díjas rádiós; Szakonyi Károly, Kossuth-díjas író; Dr. Korzenszky Richárd, Príma Primissima díjas bencés tanár, vagy éppen az MTA doktora, Dr. Szathmári István, aki egyben a bírák elnöki posztját is betölti. „A fontos, hogy a tanulók hatást gyakoroljanak a közönségre. Nem kis dolog kiállni elénk, és az sem kis dolog, hogy felolvassák a szövegeket, hiszen itt minden írásjelre figyelniük kell. Na és persze arra, hogy ne legyen erőltetett az előadásmód, természetesek tudjanak maradni úgy, hogy közben szépen beszélnek. Éppen ezért az a tapasztalatunk, hogy sok esetben a kötelező szöveget sokkal szebben prezentálják a gyerekek, mint az előre begyakorolt, választott textusokat” – hangsúlyozta a több mint 20 éve visszajáró zsűritag.

A hétvégi megmérettetés eredményhirdetését vasárnap tartják, amikor a Kazinczy-, és Péchy Blanka-díjak, valamint a Kazinczy-érmek is gazdára találnak, ugyancsak a Városháza dísztermében.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem
Vilmos 19 évesen egy kocsmai verekedés során megölt egy rendőrt, aki egyébként egykori osztálytársa és jó barátja is volt. Húsz év börtön után, 2005-ben szabadult, az utcára került, majd a főváros határában egy kunyhóban próbált szerencsét. Történetéről film készült, mi pedig ellátogattunk hozzá, hogy megnézzük, hogyan építtette fel újra az életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.