Belföld

Színpadon az igazgatói posztra pályázók

Kuna Károly színész kapta a legtöbb szavazatot a székesfehérvári Vörösmarty Színház közalkalmazottaitól a teátrum igazgatói posztjára pályázó tíz jelölt közül a kandidálók csütörtöki meghallgatásán.

A tulajdonos önkormányzat által februárban kiírt pályázatra Bata János színész, Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer, Kárpáti Norbert színész, Kuna Károly színész, Mihályi Győző Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Réthly Attila rendező, Romvári Gergely dramaturg, Seregi Zoltán színész, rendező, Szikora János Jászai Mari-díjas rendező és a színházat jelenleg igazgatóhelyettesként irányító Quintus Konrád nyújtott be pályázatot – írta az MTI.

A jelöltek elsőként a színház – a meghallgatáson viszonylag kis létszámban megjelent – közalkalmazottai előtt ismertették az intézmény jövőjére vonatkozó elképzeléseiket. Abban mindannyian egyetértettek, hogy olyan igényes produkciókra, alkotómunkára, színházra van szükség, amellyel növelni lehet a nézőszámot, vissza lehet csalogatni a nézőket.
Több pályázó koprodukciós előadások rendezésében látná a nézőszám növelésének egyik lehetőségét. Más ifjúsági színházzal, internetes színházzal igyekezne megnyerni a fiatalabb közönséget. Az egyik pályázó több művészeti ágat is bevonna a teátrum működésébe: “bevinné” az irodalmat, a képzőművészetet és a filmet is a színházba.

Az elhangzottakat értékelve az urnához járult közalkalmazottaktól Kuna Károly 9, Bata János, Mihályi Győző és Szikora János 3-3, Romvári Gergely 2, Seregi Zoltán, Réthly Attila és Quintus Konrád 1-1 szavazatot kapott. A pályamunkákat a továbbiakban szakmai előkészítő bizottság értékeli, véleményezi, és meg is hallgatja a jelentkezőket, majd Székesfehérvár közgyűlése várhatóan májusban tárgyal a pályázatokról. Amennyiben a pályázat érvényes és eredményes lesz, augusztustól lehet új vezetője a teátrumnak.

A pályázatot immár másodszor írták ki azt követően, hogy a város közgyűlése tavaly április 27-i hatállyal megszüntette a színházat addig vezető Vasvári Csaba igazgatói megbízását. Az előző – a város rendkívüli közgyűlése által az idén januárban érvénytelennek nyilvánított – pályázatra kilencen jelentkeztek. Az új igazgató megválasztásáig az intézményt az igazgatói jogköröket ellátó Quintus Konrád igazgatóhelyettes vezeti. Ő készítette el a következő színházi évad műsortervét – tudósított az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik