Belföld

Pollenhelyzet: a terhelés alacsony

A hét elején ismét kissé alacsonyabb volt a pollenterhelés, de már egyszerre tíz különböző fa szórja virágporát - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérései szerint több fa virágpora is tüneteket okozó mennyiségben van jelen a levegőben. Az eddig beérkezett adatok alapján magas, nagyon magas koncentrációban elsősorban a platán virágporát regisztrálták, de egy-egy nap Budapesten, valamint Salgótarjánban a nyír pollenkoncentrációja is elérte a nagyon magas szintet – írta az MTI.
Tüneteket okozhat ezekben a napokban a kőris, a tölgy, a fűz és néhol még a ciprus- és tiszafafélék, illetve a gyertyán virágpora is. Elindult az eperfafélék, a fenyőfélék és a dió pollenszórása – mindháromból mértek már tüneteket okozó közepes szintet – olvasható a tisztiorvos közlésében.
Paller Judit országos tiszti főorvos és Apatini Dóra, az OKI biológusa március végén sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet: a kései téli fagy miatt később kezdődött az allergén fák pollenszórása.
Mint a tiszti főorvos akkor kiemelte: a magyar lakosság körülbelül tíz százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek – tette hozzá.

 

Ajánlott videó