Kutyakorbáccsal verte az embereket

Csatáry László 95 éves, még mindig saját maga vezeti autóját és Budapesten él. Jelenleg a legkeresettebb náci háborús bűnös.

Korábban a témában:

Csatáry Lászlót a legkeresettebb náci háborús bűnösök listájának első helyére tette a Simon Wiesenthal Központ. A szervezet jeruzsálemi vezetője a The Jerusalem Postnak elmondta, a 15 700 zsidó deportálásáért felelős, egykori kassai rendőrparancsnokot nemrég Budapesten látták felbukkanni. „95 éves és még mindig autót vezet” – nyilatkozta Efraim Zuroff, aki reméli, a magyar hatóságok segítenek mielőbb bíróság elé állítani – ahogy jelentésükben hivatkoznak rá – „Ladislaus Csizsik-Csatary”-t.

Egy magát megnevezni nem kívánó informátor vette észre Csatáryt Budapesten – ezt már a Hír24-nek nyilatkozta Efraim Zuroff. Hangsúlyozta, még ő maga sem tudja, hogy ki ez a bizonyos informátor. Az igazgató elmagyarázta, szervezetük három szempont szerint rangsorolja a háborús bűnösöket: az egyik a parancsnoki felelősség mértéke, a másik, hogy mekkora az elkövetett bűn hordereje, harmadrészt, hogy a bűnös személyesen részt vett-e gyilkosságban. A Wiesenthal Központ a még bíróság elé citálható háborús bűnösöket sorba véve, e szempontok alapján döntött úgy, hogy Csatáry László került a lista elejére.

Efraim Zuroff (Efraim Zuroff)
Efraim Zuroff
Fotó: AFP

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptember óta nyomoz Csatáry László ellen. Skoda Gabriella szóvivő elmondta, a nyomozáshoz az alapot Zuroff feljelentése szolgáltatta. Még senkit sem hallgattak ki az ügyben, az adatgyűjtésnél tartanak.

Izrael magyarországi nagykövete a médiából értesült Csatáry László ügyéről, de egyelőre nem kívánta kommentálni azt. Ilan Mor – szóvivőjén keresztül –annyit azonban elárult, nincs kétsége afelől, hogy a magyar és az izraeli kormány hamarosan egyeztetni fog a náci háborús bűnössel kapcsolatban.

kassa (kassa, )

Csatáry László 1944-ben a kassai gettó rendőrparancsnoka volt. Korabeli beszámolók alapján a gettóban nap, mint nap verték a rabokat, néhányan bele is haltak. A nagyjából 450 kassai túlélő egyike így ír Csatáryról: „Állandóan kutyakorbáccsal verte az embereket. Amikor eszébe jutott, bement a blokkba, és akit ott talált, azon végigvert a korbáccsal.” Egy másik túlélő szerint Csatáry volt az, aki kiadta az utasítást, hogy a rabok kézzel ássák az árkokat – ez az intézkedés úgy tűnik, még a németeknek is sok volt, mert pár napon belül a parancsot visszavonatták vele.

A kegyetlen magyar rendőrtiszt tagja volt ezenkívül annak a különbizottságnak is, melyet a Nyilas Párt hozott létre, hogy megtisztítsák a Felvidéket az úgynevezett nemkívánatos személyektől. Erre a listára került fel Harcsar Anton sárosi születésű katolikus pap is, aki ezt írja Kassán éltem című könyvében:

„November 2- án két barátommal – egyik Vyrostko Jozef zsidó tanár volt – nálam kártyáztunk, amikor két civil fegyveres rendőrségként bejelentkezve letartóztatott, közölték, hogy melegen öltözzem. A közeli Flórián utcai egyemeletes házba vezettek, mely korábban zsidó gyerekotthon volt, ahol Várkoly detektív fogadott, kipipázta nevemet. November 8- ig voltam itt összegyűjtve kb. 150 emberrel, akik között eltávolított vezető funkcionáriusok, zsidó származásúak, szociáldemokraták, stb. voltak. Ellátás nem volt, de hozzátartozók, ismerősök hozhattak be enni. Ketten voltunk csak szlovákok, miután egy- kettőt elengedtek. Negyedik nap bejött 20 fogvatartott közé dr. Csatáry egy gestapós kíséretében, széles gesztussal mondta: Alle sind Komunisten. Egyikünk sem tiltakozott, mert a nyers jogtalanság miatt nem volt értelme.”

A Wiesenthal Központ információi szerint Csatáry a második világháború után Kanadába emigrált, de a 90-es években fény derült háborús bűneire, így 1997-ben megfosztották állampolgárságától. Csatáry ekkor önkéntesen elhagyta Kanadát és visszatért Magyarországra.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,44%
DK 16,15%
Momentum 9,87%
MSZP-P 6,64%
Jobbik 6,39%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,61%
LMP 2,17%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények