Belföld
baross-hid-gyor(1024x768).png ()

Életveszélyes lépcsők: megújul a Baross híd

Németh D. László

2012. 04. 20. 13:24

A Baross hídon naponta több ezer autó és busz kel át, állapota pedig már régóta téma a közbeszédben.

baross híd, győr ()

 

Tavaly kisebb darabok hullottak az aljából a vasútállomás peronjaira. A híd felújítása az első helyen szerepel a megyei tervek között.

A Nádorvárost és a Belvárost összekötő Baross híd állapota igencsak leromlott az elmúlt években. Télen a fagyos időjárás tovább roncsolta lépcsőit is, melyeket az elmúlt pár napban le is zártak a gyalogosforgalom elől. A lépcsőfokok ugyanis olyan mértékben megrongálódtak – sőt helyenként hiányoznak is – hogy megkezdték az átépítését. Számítsunk tehát arra, hogy a hidat csak a két végpontjáról tudjuk megközelíteni, az oldalsó feljárókon semmiképp. Ez a gyalogosoknak elég nagy kellemetlenséget okoz, a vidéki buszpályaudvar, a vasútállomás és a Szent István út nagy forgalmat generál a felüljárónál.

 

baross-hid(430x286).png (baross híd, )

A helyszínen a Győr24 munkatársa is körülnézett, a beavatkozás tetten érhető: a lépcsőket a Magyar Közút munkatársai tatarozzák. Horváth József, a cég kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta: A téli időszakban újabb, gyorsan javítandó hibák keletkeztek a lépcsőfeljárókon és a híd gyalogjárda szakaszain is. A sérült részeken a balesetveszély csökkentése érdekében a lokális javítási munkákat áprilisban elvégezzük.

Hozzátette azt is, hogy a híd átfogó felújítására is minél előbb szükség van. A megyei beavatkozási tervek között az első helyen szerepel, már megkezdődtek a felújítást előkészítő tervezési munkák.

A felüljáró sokáig húzódó rekonstruciója tehát a közeljövőben elkezdődhet, pontos részleteket azonban nem sikerült megtudnunk a munkálatokról.

“A tervek elkészülte után lehet csak pontosan nyilatkozni a tervezett műszaki beavatkozások részleteiről és ezután lehet becslést adni arra is, hogy mennyibe kerül a munkálatok összessége. A tervek ez év május végéig elkészülnek, ezt követi majd az építési engedélyezési eljárás.

A kivitelezési szerződés megkötésére irányuló közbeszerzési eljárás csak a szükséges anyagi forrás megléte esetén kezdhető el, ezért a felújítás kezdetének várható időpontját illetően sincs még lehetőségünk információt adni” – tette hozzá a Magyar Közút illetékese.

A híd felújítása bizonyára sok komplikációt jelent, ugyanis – mint már említettük – az autósforgalom mellett rengeteg helyi és távolsági autóbuszjárat közlekedik rajta. Bonyolíthatja a helyzetet, hogy a vasútállomás felett ível át, ahol magasfeszültségű vezetékek is húzódnak. A feszültség-mentesítés pedig a vonatforgalomban is követelne néhány szükségmegoldást.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Oregon landscape - Crown Point overlooking the Columbia River and the Gorge
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.