Belföld

Bajban vannak a nyelviskolák

Az egyre erőteljesebb árverseny és az érdeklődők számának csökkenése már a minőséget is veszélyeztető díjcsökkenést eredményezhet a nyelviskolák piacán - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint januárban az egy évvel korábbi felére zuhant a nyelviskolák céges forgalma, de lakossági ügyfélből is 30 százalékkal kevesebb iratkozott be.

A helyzet azért is különösen aggasztó, mert a magyarok nyelvtudása elmarad a régiós átlagtól. A felnőtt lakosság 15 százaléka állítja, hogy beszél angolul, feleannyian, mint a cseheknél és a szlovákoknál, és harmadannyian, mint a horvátoknál.

Tavaly ősszel az előző év azonos időszakához képest mérsékelt fellendülés zajlott a piacon, a trendet azonban a novemberben visszafordította a szakképzési hozzájárulás levonhatóságának megszüntetése – mondta a lapnak Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) elnöke. A szakértő szerint az is baj, hogy a cafeteriának jelenleg nincsen olyan eleme, amelyet nyelvoktatásra lehetne költeni. Korábban ezt az üdülési csekk lehetővé tette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik