Belföld

Virágzik a tudományos élet Szegeden

Sikeres évet zárt 2011-ben a Szegedi Akadémiai Bizottság.

Dékány Imre elnök az elmúlt év újdonságairól kiemelte, hogy a tudományos élet művészeti vonallal bővült, számos kiállítás és előadás szerveződik a Szegedi Akadémiai Bizottság épületében, a tudományos előadások sok esetben kiállítások közt folynak, és zenei programok, színházi előadások is bekerültek a tudós szakmai programokba.

A határon túli programok közt megemlítette, hogy a temesvári és szabadkai társszervekkel kiváló együttműködést sikerült megvalósítani. A települések egyetemei, kórházai, klinikái több uniós projektben érdekeltek, és a tudományos háttérelőadások és programok a SZAB-székházban zajlanak. Az épületben egyébként évi csaknem 450 eseményt bonyolítanak le.

A bizottság több ösztöndíjat is kiosztott. Az elismerést évente 30-40 fiatal kapja meg, aki a phd-t még nem védett, de már végzett vagy az előtt áll, és kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Az elnök hangsúlyozta: 2012-ben is cél, hogy a hozzájuk tartozó megyei iparkamarákkal (Csongrád, Bács-kiskun, Békés) egyre szorosabbra fűzzék az együttműködést. A felmérések megkezdődtek arra nézve, hogy mely szabadalmak érdeklik őket és melyek megvalósításában vennének részt.

Idén a jogtudományi szakbizottság szervezésében a székházban már megnyílt egy Bibó-kiállítás, amelyen eddig még soha nem látott dokumentumok láthatóak. Nyáron a jelenleg a szegedi egyetemen látható Szent-Györgyi kiállítást átviszik a SZAB-székházba is, és a tervek szerint kiegészítik a tudós innovációs tevékenységének bemutatásával, valamint a Nobel-díjasok idei szegedi látogatásának emlékeivel.

Együttműködést kötöttek a Pécsi Akadémiai Bizottsággal, valamint az eszéki és zágrábi társszervekkel, hogy egy határmenti környezetvédelmi tudományos együttműködést alapozzanak meg. A tervek szerint egy egynapos szakmai szimpóziumon mutatják be, milyen témák foglalkoztatják az egyes partnereket, és ha lehetőség adódik akár közös uniós pályázatot is készítenek – sorolta az idei feladatokat Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik