Belföld

Szakmai napot tartott a Diáktanács

diáktanács (diáktanács, )
diáktanács (diáktanács, )

Fontos állomásához érkezett a Székesfehérvári Diáktanács. A tavaly októberben megalakult szervezet első ízben tartott szakmai napot. A nagyszabású rendezvény két fő témája az új köznevelési törvény és az Új Nemzedék Jövőjéért Program volt.

A szakmai nap legfőbb feladata volt, hogy a fiatalok átfogó képet kapjanak a mindennapjaikat szabályzó jogszabályokról olyan formában, amely számukra is könnyen értelmezhető. Ez azért elengedhetetlen, hogy minél fiatalabb életkorban elkezdjék a tudatos jogkövetést, belefolyhassanak a strukturált párbeszéd folyamatába és megértsék, mi miért történik. A programsorozat célja volt továbbá, hogy a székesfehérvári fiatalok megismerjék a kormány elképzeléseit, terveit, melyek egyértelműen hatással lesznek az életükre rövid és hosszútávon egyaránt. A szakmai nap módszerei között szerepelt az előadás, valamint az interaktív beszélgetés, a műhelymunka is.

A szakmai nap első részében dr. Jásper András gyermekjogi szakjogász és ifjúsági szakértő tartott előadást az új köznevelési törvény diákjogokat érintő kérdéseiről a Diáktanács tagjai, illetve a diákönkormányzati munkát segítő pedagógusok számára. Fontos volt, hogy azok a közéletben aktív fiatalok és tanárok kapjanak széleskörű tájékoztatást, akik megfelelően tudják közvetíteni az információikat a saját iskolájukban. A délutáni események az Új Nemzedék Jövőjéért Program mentén épültek fel. A Városháza nagytanácstermében Mihalovics Péter miniszteri biztos számolt be a program részleteiről, majd moderált, interaktív beszélgetésre került sor.

A szakmai naphoz kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a programsorozat azért fontos, mert a diákok első kézből kaphattak információkat az őket érintő és érdeklő kérdésekről, illetve beépíthetik mindennapjaikba az elhangzott információkat. A polgármester méltatta a Diáktanács munkáját és a fiatalok önszerveződő tevékenységét. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „A fiatalok teret és lehetőséget kaptak véleményük kifejezésére és ők éltek is a lehetőséggel!”

Mihalovics Péter miniszteri biztos közölte: az Új Nemzedék Jövőjéért Program bemutatását célzó országjárásnak az ötödik állomása volt Székesfehérvár. Hozzátette: „Akkor járunk el helyesen, ha olyan programot dolgozunk ki, melynek megvalósítása során a fiatalok érzik, hogy fontos számukra a hazájuk, és ők is fontosak a hazájuk számára.” A program fő elemei között szerepel az állampolgári aktivitás, melynek kapcsán a miniszteri biztos elmondta: fontos, hogy a helyi szintű döntésekbe bevonják a fiatalokat, ők pedig a lehető legtöbb csatornán mondják el a közügyekkel kapcsolatos álláspontjukat. Hozzátette: „Sikeres Fehérvárról csak akkor beszélhetünk, ha sikeres fiatalok élnek a városban!”

A szakmai nap megszervezésének ötlete az új köznevelési törvény elfogadása után merült fel. – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Korompai István, a Diáktanács elnöke. Elmondta: „Amikor decemberben megszavazták a törvényt, különböző híresztelések, pletykák kaptak szárnyra. Ezért gondoltuk, hogy hasznos lenne az új intézkedésekkel foglalkozó városi diákfórum megszervezése. Innen jött a szakmai nap ötlete és annak kiterjesztése is, miszerint ne csak a diákjogok változásairól, hanem az ország velünk kapcsolatos terveiről is értesüljünk.” Az elnök hozzátette: a diákok nagy számban vettek részt a szakmai napon, ezzel a Diáktanács munkáját is segítik, mert képbe kerültek az őket érintő ügyekkel kapcsolatban. Korompai István végül elmondta: „Az új köznevelési törvénnyel és az Új Nemzedék Jövőjéért Programmal kapcsolatos aggodalmaink, kétségeink eloszlottak, hiszen minden fontos kérdésre megnyugtató választ kaptunk.!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik