Belföld
diáktanács (diáktanács, )

Szakmai napot tartott a Diáktanács

Fontos állomásához érkezett a Székesfehérvári Diáktanács. A tavaly októberben megalakult szervezet első ízben tartott szakmai napot. A nagyszabású rendezvény két fő témája az új köznevelési törvény és az Új Nemzedék Jövőjéért Program volt.

A szakmai nap legfőbb feladata volt, hogy a fiatalok átfogó képet kapjanak a mindennapjaikat szabályzó jogszabályokról olyan formában, amely számukra is könnyen értelmezhető. Ez azért elengedhetetlen, hogy minél fiatalabb életkorban elkezdjék a tudatos jogkövetést, belefolyhassanak a strukturált párbeszéd folyamatába és megértsék, mi miért történik. A programsorozat célja volt továbbá, hogy a székesfehérvári fiatalok megismerjék a kormány elképzeléseit, terveit, melyek egyértelműen hatással lesznek az életükre rövid és hosszútávon egyaránt. A szakmai nap módszerei között szerepelt az előadás, valamint az interaktív beszélgetés, a műhelymunka is.

A szakmai nap első részében dr. Jásper András gyermekjogi szakjogász és ifjúsági szakértő tartott előadást az új köznevelési törvény diákjogokat érintő kérdéseiről a Diáktanács tagjai, illetve a diákönkormányzati munkát segítő pedagógusok számára. Fontos volt, hogy azok a közéletben aktív fiatalok és tanárok kapjanak széleskörű tájékoztatást, akik megfelelően tudják közvetíteni az információikat a saját iskolájukban. A délutáni események az Új Nemzedék Jövőjéért Program mentén épültek fel. A Városháza nagytanácstermében Mihalovics Péter miniszteri biztos számolt be a program részleteiről, majd moderált, interaktív beszélgetésre került sor.

A szakmai naphoz kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a programsorozat azért fontos, mert a diákok első kézből kaphattak információkat az őket érintő és érdeklő kérdésekről, illetve beépíthetik mindennapjaikba az elhangzott információkat. A polgármester méltatta a Diáktanács munkáját és a fiatalok önszerveződő tevékenységét. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „A fiatalok teret és lehetőséget kaptak véleményük kifejezésére és ők éltek is a lehetőséggel!”

Mihalovics Péter miniszteri biztos közölte: az Új Nemzedék Jövőjéért Program bemutatását célzó országjárásnak az ötödik állomása volt Székesfehérvár. Hozzátette: „Akkor járunk el helyesen, ha olyan programot dolgozunk ki, melynek megvalósítása során a fiatalok érzik, hogy fontos számukra a hazájuk, és ők is fontosak a hazájuk számára.” A program fő elemei között szerepel az állampolgári aktivitás, melynek kapcsán a miniszteri biztos elmondta: fontos, hogy a helyi szintű döntésekbe bevonják a fiatalokat, ők pedig a lehető legtöbb csatornán mondják el a közügyekkel kapcsolatos álláspontjukat. Hozzátette: „Sikeres Fehérvárról csak akkor beszélhetünk, ha sikeres fiatalok élnek a városban!”

A szakmai nap megszervezésének ötlete az új köznevelési törvény elfogadása után merült fel. – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Korompai István, a Diáktanács elnöke. Elmondta: „Amikor decemberben megszavazták a törvényt, különböző híresztelések, pletykák kaptak szárnyra. Ezért gondoltuk, hogy hasznos lenne az új intézkedésekkel foglalkozó városi diákfórum megszervezése. Innen jött a szakmai nap ötlete és annak kiterjesztése is, miszerint ne csak a diákjogok változásairól, hanem az ország velünk kapcsolatos terveiről is értesüljünk.” Az elnök hozzátette: a diákok nagy számban vettek részt a szakmai napon, ezzel a Diáktanács munkáját is segítik, mert képbe kerültek az őket érintő ügyekkel kapcsolatban. Korompai István végül elmondta: „Az új köznevelési törvénnyel és az Új Nemzedék Jövőjéért Programmal kapcsolatos aggodalmaink, kétségeink eloszlottak, hiszen minden fontos kérdésre megnyugtató választ kaptunk.!”

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.