Belföld
diaktanacs(960x640)(1).jpg (diáktanács, )

Szakmai napot tartott a Diáktanács

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 04. 19. 08:18

Fontos állomásához érkezett a Székesfehérvári Diáktanács. A tavaly októberben megalakult szervezet első ízben tartott szakmai napot. A nagyszabású rendezvény két fő témája az új köznevelési törvény és az Új Nemzedék Jövőjéért Program volt.

A szakmai nap legfőbb feladata volt, hogy a fiatalok átfogó képet kapjanak a mindennapjaikat szabályzó jogszabályokról olyan formában, amely számukra is könnyen értelmezhető. Ez azért elengedhetetlen, hogy minél fiatalabb életkorban elkezdjék a tudatos jogkövetést, belefolyhassanak a strukturált párbeszéd folyamatába és megértsék, mi miért történik. A programsorozat célja volt továbbá, hogy a székesfehérvári fiatalok megismerjék a kormány elképzeléseit, terveit, melyek egyértelműen hatással lesznek az életükre rövid és hosszútávon egyaránt. A szakmai nap módszerei között szerepelt az előadás, valamint az interaktív beszélgetés, a műhelymunka is.

A szakmai nap első részében dr. Jásper András gyermekjogi szakjogász és ifjúsági szakértő tartott előadást az új köznevelési törvény diákjogokat érintő kérdéseiről a Diáktanács tagjai, illetve a diákönkormányzati munkát segítő pedagógusok számára. Fontos volt, hogy azok a közéletben aktív fiatalok és tanárok kapjanak széleskörű tájékoztatást, akik megfelelően tudják közvetíteni az információikat a saját iskolájukban. A délutáni események az Új Nemzedék Jövőjéért Program mentén épültek fel. A Városháza nagytanácstermében Mihalovics Péter miniszteri biztos számolt be a program részleteiről, majd moderált, interaktív beszélgetésre került sor.

A szakmai naphoz kapcsolódó sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a programsorozat azért fontos, mert a diákok első kézből kaphattak információkat az őket érintő és érdeklő kérdésekről, illetve beépíthetik mindennapjaikba az elhangzott információkat. A polgármester méltatta a Diáktanács munkáját és a fiatalok önszerveződő tevékenységét. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „A fiatalok teret és lehetőséget kaptak véleményük kifejezésére és ők éltek is a lehetőséggel!”

Mihalovics Péter miniszteri biztos közölte: az Új Nemzedék Jövőjéért Program bemutatását célzó országjárásnak az ötödik állomása volt Székesfehérvár. Hozzátette: „Akkor járunk el helyesen, ha olyan programot dolgozunk ki, melynek megvalósítása során a fiatalok érzik, hogy fontos számukra a hazájuk, és ők is fontosak a hazájuk számára.” A program fő elemei között szerepel az állampolgári aktivitás, melynek kapcsán a miniszteri biztos elmondta: fontos, hogy a helyi szintű döntésekbe bevonják a fiatalokat, ők pedig a lehető legtöbb csatornán mondják el a közügyekkel kapcsolatos álláspontjukat. Hozzátette: „Sikeres Fehérvárról csak akkor beszélhetünk, ha sikeres fiatalok élnek a városban!”

A szakmai nap megszervezésének ötlete az új köznevelési törvény elfogadása után merült fel. – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Korompai István, a Diáktanács elnöke. Elmondta: „Amikor decemberben megszavazták a törvényt, különböző híresztelések, pletykák kaptak szárnyra. Ezért gondoltuk, hogy hasznos lenne az új intézkedésekkel foglalkozó városi diákfórum megszervezése. Innen jött a szakmai nap ötlete és annak kiterjesztése is, miszerint ne csak a diákjogok változásairól, hanem az ország velünk kapcsolatos terveiről is értesüljünk.” Az elnök hozzátette: a diákok nagy számban vettek részt a szakmai napon, ezzel a Diáktanács munkáját is segítik, mert képbe kerültek az őket érintő ügyekkel kapcsolatban. Korompai István végül elmondta: „Az új köznevelési törvénnyel és az Új Nemzedék Jövőjéért Programmal kapcsolatos aggodalmaink, kétségeink eloszlottak, hiszen minden fontos kérdésre megnyugtató választ kaptunk.!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.