Belföld

Szabó Máté: elsődlegesen szociális kérdés a hajléktalanság ügye

24.hu
24.hu

2012. 04. 19. 14:59

Az ombudsman szerint a hajléktalanok ügye elsődlegesen jóléti, szociális kérdés; a probléma egészét nem rendészeti keretben kell értelmezni.

Korábban a témában:

Az alapvető jogok biztosa elmondta, hogy az ombudsmani tevékenység során korrigálni kell a jogalkotás és jogalkalmazás túlzottan rendészeti típusú hozzáállását.

Pelle József, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek igazgatója a Fűtött utca program kapcsán arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzatnak és a Belügyminisztériumnak az volt a szándéka, hogy a közterületi állapotokat megváltoztassák, “a rendet helyreállítsák”.

A “közterületi rend helyreállításához” elegendő számú, a hajléktalanok számára fenntartott férőhely kell – mondta. Közölte, hogy a programnak köszönhetően ez idáig 641 férőhellyel több áll rendelkezésre, mint korábban, és folyamatban van további 332 hely létesítése; most úgy látszik, hogy ez elegendő lesz. Úgy véli, figyelembe kell venni azt is, hogy nem tudni, hányan lesznek hajlandók beköltözni a szállásokra, és nem lehet azt sem megbecsülni, hogyan alakul a közterületen a hatósági eszközök alkalmazása.

Pelle József szólt arról, hogy a december 23-án megnyitott, 66 férőhelyes Váci úti szálló harminc nap alatt telt meg. Az első héten beköltözők fele jelenleg is ott lakik – jegyezte meg.

A január 31-án megnyitott Aszódi úti szálló egy hét alatt telt meg, 252 embert vette igénybe. Jelenleg 155 ember jelenleg is ott lakik.

Mint mondta, voltak kezdeti félelmeik a programtól, részben a Belügyminisztérium és a rendőrség sajtónyilatkozatai miatt. Példaként említette, hogy a kezdetben felvetődött a “félig zárt” intézmények létrehozása, de ez időközben elhalt. Tartottak attól is, hogy kemény rendőri fellépés következik majd, de ez sem történt meg – mondta Pelle József.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.