Belföld

Nincs több lógás, jönnek az iskolaőrök?

Fellélegezhetnek az oktatási intézmények, a Belügyminisztérium tervei szerint radikálisan visszaszorítanák a lógást, mégpedig iskolaőrökkel. Győrben alapvetően örülnek a kezdeményezésnek.

Már nemcsak a középiskolákban, az általános iskolákban is egyre gyakoribbak a lógós diákok. Az iskolakerülés mögött persze több tényező lappang, sokszor a tanuló csak buliból nem megy be órára, de az is jellemző, hogy a nebuló azért tartózkodik távol az intézménytől, mert egész egyszerűen nem készült valamelyik tantárgyra.

A jövőben a Belügyminisztérium, ha így tetszik, még inkább tanulásra sarkallja a fiatalokat, a tárca ugyanis iskolaőrök alkalmazását engedélyezné a létesítményekben. A szakemberek több joggal rendelkeznének, például feltartóztathatnák a „szökni” készülő gyermeket, betartathatnák a házirendet, megállíthatnák a betolakodókat, sőt, ha bűncselekményt észlelnek akár testi kényszert is alkalmazhatnának.

Győrben kielégítőek a statisztikai adatok, bár városunkban is vannak angolosan távozó diákok. „Pedagógiai eszközeinkkel úrrá tudunk lenni ezen a jelenségen, ebben segít a szülőkkel való szoros kapcsolatépítés, valamint a nevelők és a tanulók jó viszonyrendszere is. Természetesen nálunk is van lógós diák, nagyon kevés ugyan, de létezik ez a jelenség. Úgy vélem jó lehetőség lesz az iskolaőr program, igaz ennek még nem látjuk a törvényi hátterét. A házirendet viszont majd biztosan korrigálnunk kell” – mondta a Győr24-nek Németh Péter, a Fekete István Általános Iskola igazgató-helyettese.

A tárca a köznevelési törvénnyel egyetemben a rendőrségi törvényt is módosítaná: a későbbiekben az eljáró rendőrök visszakísérhetnék iskolájukba a nyakon csípett, lógó gyerekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik