Belföld

Nagy címletekben hamisítanak

A hamisítás nagysága a kismértékű növekedés ellenére a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában átlagosnak tekinthető.

Az idei első negyedévben folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának a tavalyi második félévben kezdődött enyhe emelkedése, 2012 első három hónapjában 913 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból az előző negyedévi 849 darab után – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedéves jelentéséből.

A forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 ezer és 20 ezer forintos bankjegyekre irányul, ezek teszik ki a fellelt hamis bankjegyek 47, illetve 27 százalékát.

A hamis forintbankjegyek száma elenyésző a forgalomban lévők számához képest: március végén 288,8 millió bankjegy volt forgalomban. A forgalomban lévő bankjegyek értéke az idei első negyedév végén 2599 milliárd forint volt, jelentősen, 16,5 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakának végéhez képest. A bővülés a mennyiséget tekintve mintegy 12 százalékos, az emelkedés elsősorban a két legnagyobb címletnél jelentkezett.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős: a jegybank szakértői 372 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2012 első negyedévében, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 290 darab volt. A tavalyi negyedik negyedévben 318 valutahamisítványt találtak, ebből 239 darab volt euróbankjegy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik