Belföld

Haditerv: spórolós hódítás, adómentes nyugdíjas

Takarékoskodással a honvédelmi tárca finanszírozhatónak tart több projektet az évtized végéig.

Noha tíz éve csökken a honvédelemre fordított pénz, a kormány most felélesztené a magyar hadiipart. Ehhez a hazai kereslet kevés, a kilépéshez az exportpiacokra nincs semmink, csak a szürkeállomány és a hagyomány – írja a Világgazdaság.A lap egy, a Honvédelmi Minisztérium által készített háttéranyagra hivatkozva azt írta, hogy a szaktárca takarékoskodva erősítene.

Lefaragná az indokolatlan kiadásokat, eladná a felesleges ingatlanokat, eszközöket, csökkentené a bürokráciát. Csak ez utóbbitól többmilliárdos megtakarítást remél a tárca. A szervezeti felépítés “szálkásításától” a hadsereg erősödését várják. Ennek keretében a következő években a meglévő 2 ezer mellett további 6 ezer fővel növelnék az Önkéntes Tartalékos Rendszerben szolgálók számát.

Ezt az a kormánydöntés is segíti, amelynek nyomán a tartalékossá váló volt korkedvezményes nyugdíjasok mentesülnek a január 1-jétől a szolgálati járandóságukat terhelő 16 százalékos adóterhelés alól – írja a lap.    A takarékosságnak köszönhetően a tárca finanszírozhatónak tart több projektet az évtized végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik