Belföld

Fehérvárra látogatott a csehországi nagykövet

Székesfehérváron töltötte a csütörtöki napot Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete.

A Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke fogadta a diplomatát. Székesfehérvár városát dr. Cser-Palkovics András mutatta be a nagykövetnek. A polgármester a történelmi múlt mellett büszkén említette meg a város mai meghatározó gazdasági szerepét és az itteni hetvenezer munkahelyet. “Székesfehérváron sok külföldi cég dolgozik. Éppen ezért nagyon befogadó város vagyunk, amely különösen fogékony a nemzetközi kapcsolatokra is.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

A polgármester egy cseh testvérváros keresésében is Helena Bambasová segítségét kérte. A városházi találkozón részt vett Vargha Tamás is. A Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a Fejér Termék programot ismertette, amivel a kis- és őstermelőket, valamint a kézműveseket segítik. “Szeretnénk élni az Európai Unió adta lehetőségekkel és a helyi termékeket népszerűsítő programra egy határokon átívelő együttműködést kialakítani.” – ismertette Vargha Tamás.A megyei elnök egyben a nagykövet segítségét is kérte egy négyszázezer lakosú cseh partnermegye, vagy -régió felkutatásában.

Helena Bambasová nagykövet a gazdasági kapcsolatokért felelős konzullal érkezett Székesfehérvárra. Elismerően szólt Székesfehérvár és a megye gazdasági teljesítményéről. “Bár már nem vagyunk szomszédos országok, sok kapcsolat van Csehország és Magyarország között.” – mondta Helena Bambasová. A nagykövet szerint azért is fontos a tapasztalatcsere, mert országaink helyzete és közlemúltja hasonló. A diplomata örömmel keres testvérvárost és partnermegyét is a ma megfogalmazott elképzelések alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik