Belföld

Az Orbán-villa titka

A Népszabadság szerint a kormányfő „kettős könyvelést” vezet.

Orbán Viktor vagyonnyilatkozati kötelezettsége miatt nem vezetteti át több éve villája valós méretét az ingatlan tulajdoni lapjára – állítja a Népszabadság. A lap ezt a következtetést vonja le abból a válaszból, amit Orbán Viktor szóvivője adott arra a kérdésére, a valós tényeket tükrözi-e a miniszterelnök és felesége vagyonnyilatkozatának az a része, amely a svábhegyi villára vonatkozik.

Noha Szijjártó Péter azt írta, hogy a kormányfő és felesége mindig a törvényi előírásoknak megfelelően töltötte ki vagyonnyilatkozatát, ez a lap szerint nem válasz arra, hogy az ingatlan egykori állapotának semmi köze a mai valósághoz. A Népszabadság emlékeztet rá, hogy korábban a kormányfő maga közölte, vagyonnyilatkozatát az ingatlan-nyilvántartási adatokkal megegyezően tölti ki. Orbán Viktor ezt hat éve jelezte, mert már akkor nyilatkozattételre szólította fel otthona valós méreteire vonatkozóan a mentelmi bizottság elnöke. A Fidesz-elnök akkor azt ígérte, hogy a 82+101 négyzetméteres társasházi lakásokat átminősítteti házzá (211 m² lakótér+61 m² padlástér+21 m² pince), amikor megkapja a végleges használatbavételi engedélyt.

„A miniszterelnök családja a tulajdonában álló Cinege utcai ingatlan utáni valamennyi, törvényben és rendeletben előírt adófizetési kötelezettségnek maradéktalanul eleget tett és eleget tesz” – írta Szijjártó. Ebből a kettős könyvelés ténye következik: az építési engedélyt kiadó Hegyvidéki Önkormányzatnak az ingatlan tényleges méreteit vallják be, s ez alapján vetik ki az Orbán családra a telek- és építményadót, a választókkal pedig a két társasházi lakásnak a valóságot jóval alulmúló adatát osztják meg – írja a Népszabadság.

Annak idején az úgynevezett Orbán-bizottság a Tokaj Kereskedőház tevékenysége mellett vizsgálta, hogy a jelenlegi kormányfő és felesége 1989 óta több lépésben miként cserélte ingatlanait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik