Belföld

A világ legszebb ipari épülete jó befektetés?

Világszínvonalú borászat és Borhotel Badacsonyban.

A Bazaltbor Badacsony Pincészet épülete 2011-ben a világ legszebb ipari épülete címet nyerte el, elsőként Magyarországon. A badacsonyi hegyoldal szőlősorai között elhelyezkedő Pincészet épületegyütteséhez csodálatos panorámával rendelkező Borhotel és kóstolóterasz is tartozik. Jó befektetés ez? Mikor térülhet meg?

A tulajdonos-befektető – természetesen – szereti a bort, abból is a legjobbakat. Szereti a szép tájat, amire rátalált a badacsonyi lejtőkön a Balaton panorámájával. És ebből hamarosan döntések és tettek következtek: szülessen Badacsonyban valami olyan, ami a világ bármely pontján megállja a helyét. Az elmúlt öt év munkájának eredményeként megvalósult az épületegyüttes, amely mind a nemzetközi, mind pedig a hazai építészszakma elismerését kivívta. A Pincészet világszínvonalú technológiája megteremtette a nagyszerű borok készítésének lehetőségét is. A Laposa név alatt forgalomba kerülő Friss választék, vagy a hordós érlelés aromáit is magán viselő Rizling2 – rajnai és olaszrizling házasításával született fehérbor -, vagy a környék jellegzetes szőlőfajtájából, a juhfarkból készült Somlói Juhfark – kiragadva néhányat a Pincészet borai közül – tökéletesen példázzák a Pincészet törekvéseit a borkészítés területén.

A Pincészet mellett létrejött Borhotel elegáns, tágas szobáival kínál pihenést a borturistáknak, a borok és a gasztronómia szerelmeseinek. A mindössze 10 szobás Borhotel akár párok, akár nagyobb társaságok számára kínál kikapcsolódást, az étteremből és a teraszról élvezhető panoráma pedig hamar rabul ejti a nézelődőt. A Borhotel igényes konyhája harmóniában áll a borokkal, kiváló, helyi alapanyagokból, az otthon ízeit varázsolja az asztalra.

Jó befektetés ez? Mikor térülhet meg? A tulajdonos hosszú távra tervez, hiszen a borkészítés amúgy sem a rövid távú gondolkodás terepe. Éveket kell várni, mire egy-egy döntés beigazolódik, meghozza gyümölcsét. Szerencsére nincs egyedül, amikor a jövőt tervezi. Alain Rousse, hazánkban élő francia borász szakértelme megteremti a lehetőségét a jövő sikereinek. A Bazaltbor Badacsony Pincészet idén több mint 150 ezer palack bort készít, amely duplája a tavalyi mennyiségnek. A távolabbi jövővel kapcsolatban pedig nem is a mennyiség, mint inkább a minőség területén tűzött ki inspiráló célokat a borász és a hotel vezetője a tulajdonossal egyetértésben.

A kérdésre pedig válaszoljon mindenki belátása szerint, amikor majd a Borhotel teraszáról szemléli a Pincészet épületét és a feltáruló Balaton látképét, kezében egy pohár Laposa borral.

További információk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik