Belföld

Szavazókat vesztett a Fidesz és az MSZP

A Jobbik ugyanakkor javított, és az Ipsos felmérése szerint a Gyurcsány-párt is bejutna a parlamentbe, ha most lennének a választások.

A közvélemény-kutató elemzése szerint az elmúlt hetek, hónapok intenzív politikai megnyilvánulásai (a március 15-i beszédek, a köztársasági elnök lemondása, az IMF-tárgyalások körüli hírek) felrázták ugyan a közvéleményt, de tartósan nem erősítették egyik pártot sem.

A legfrissebb közvélemény-kutatás – amelyet április 6-13. között végeztek 1500 választókorú megkérdezésével – a Fidesz és az MSZP 2-2 százalékpontos veszteségét hozta, a Jobbik pedig 3 százalékpontot javított helyzetén.

Ezzel együtt sem változott a pártok sorrendje: az aktív szavazók körében a Fidesz 39 százalékon, az MSZP 25 százalékon, a Jobbik 22 százalékon áll, míg az LMP 7 százalékot, a Demokratikus Koalíció pedig – most először – 5 százalékot érne el.

Ezzel együtt a választók 51 százaléka nem tudja, kire voksoljon. A Fidesz a választókorú népesség 17 százalékának támogatását élvezi, az MSZP 12 százalékon áll, a Jobbik 10 százalékos. Az LMP tábora 4, a Demokratikus Koalícióé pedig 2 százalékos.

Az Ipsos szerint tehát a biztos szavazók továbbra is kevesen vannak, minden harmadik választópolgár tartozik ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik