Belföld

Nem csak Schmittnek jár a luxus

Egy szabolcsi faluban egy teljes utcát megvehetünk 50 millió forintból. Budapesten van olyan környék, ahol ennyiből csak egy kisebb lakásra futja.

Az V., a II. és a XII. kerület a legdrágább a budapesti lakáspiacon – állítja egy Hir24-nek nyilatkozó értékbecslő. Zoltán több mint 10 éve foglalkozik értékbecsléssel. Szerinte a lakásvásárláskor három dolgot kell figyelembe venni: location, location, location! Vagyis, az árat szerinte kizárólag az befolyásolja, hogy hol van a kiszemelt lakás. Ha például a Schmitt Pál lemondott köztársasági elnöknek járó 150 milliós ingatlan árát a kincstár nem Budán, hanem mondjuk, a VIII. kerületi Szigony utcában verné el, akkor bizony akár egész panelházakat kaphatna Makray Katalin férje. Arról nem is beszélve, hogy még egy bukott elnök megjelenése is erősen felverné az utca lakásárait.

Álmodozzunk tovább

Ha esetleg mégis feladná a fővárosi létet az egykor (kis) doktor, és mondjuk, Komárom-Esztergom megyében nézne lakást, akkor 1315 négyzetméternyi birodalmat vásárolhatna. A legnagyobb ingatlan ügynökség adatai szerint ugyanis itt a legalacsonyabb a négyzetméter ár az országban. Egy átlagos méretű téglalakást már 5 millió forintból megvehetünk. Ugyanezért Zalában, vagy akár Baranyában a dupláját, Budapesten pedig a háromszorosát kell kicsengetni. Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint a fővárosban a II. kerület a legdrágább. Tavaly a négyzetméterenkénti átlagár itt megközelítette a 400 ezret, míg a legolcsóbb XXI. kerületben csak 174 ezer forintot kellett leszurkolni egy négyzetméter lakható területért.

A kínálat

Felmérések szerint utóbbi időben emelkedtek egy picit a lakásárak. Ez persze nem jelenti azt, hogy vége a válságnak. A luxusingatlanok piacán azonban nem volt akkora a visszaesés, mint azt egy földi halandó gondolná. A Hír24 számításai szerint, ha nyernénk a lottón, szinte bármelyik budapesti kerületben fantasztikus lakásokat vehetnénk. Pesten a XIII. kerület az egyik nagy kedvenc, ám a IX. is igen népszerű. Ha viszont valaki nyugalomra és sok zöldre vágyik, akkor egyértelműen Buda, vagyis a XII. kerület a favorit. Itt a szerkesztőségi kedvenc ez a lakás.


Fotó: ingatlanönki.hu

A Kútvölgy tetején 3 lakásos, új építésű liftes társasházban, panorámás 2. emeleti, belső kétszintes luxus penthouse lakás hatalmas tetőterasszal. A kád és a csillár mellett igazi kedvencünk, hogy a „Parlamenttől a János-hegyig gyönyörködhetünk a lélegzetelállító kilátásban”. Mindezt potom 275 millióért. Igaz, ha nagyobb a család, lehet, hogy a 4 szoba kevés lesz.


Fotó: ingatlanönki.hu

Azt gondolnánk, hogy a IX. kerület nem a fővárosi luxus területe. Mégis csak itt van az igazi dzsumbuj. A Wikipédia szerint a Budapest IX. kerületi nyomortelepeinek megszüntetésére hozta létre 1937-ben az akkori kerületi közigazgatás a Hős utcában, az Illatos úton és a Bihari úton felépített háztömböket. A telepek kialakításakor a négygyermekes, munkahellyel rendelkező családoknak utalták ki az előző telepekhez képest alig valamivel jobb életfeltételeket biztosító, 28 négyzetméteres lakásokat. A lakók a folyosókon található fürdőhelyiségeket, mosókonyhákat és WC-ket közösen használták. A telepek a 2000-es években sem voltak jobb állapotban, mint megépítésükkor. Néhányan pedig még ma is itt élnek.


Fotó: ingatlanönki.hu

Ha azonban luxusra vágyunk a kerületben, a Dandár utca lehet a kedvenc helyünk. Itt, alig 142 millióért kapunk egy 106 m2-es lakást, amihez természetesen 66 négyzetméter terasz is jár, a hetediken. Sőt, az ár tartalmazza a konyhabútor, klíma, vízóra, video-kaputelefon, és a 3 fázis árát is. Igaz, utóbbival nem tudjuk, mi a célja az építtetőnek.


Fotó: ingatlanönki.hu

A XII. kerület újlipótvárosi része a pesti belváros talán legfelkapottabb területe. Ha esetleg a Szent István park Bauhaus házainak luxusát elutasítanánk az épületek kora miatt, akkor csak egy kicsit kell feljebb sétálnunk, ezért a lakásért. A Révész utcai loft még 200 millió sincs, viszont akkora, hogy egy öreg MZ motor simán elveszik a csillárok mellett. A nappaliból és az étkezőből csodás kilátás nyílik a Dunára és a Margitszigetre, állítja a hirdető. Azt azonban tudni kell, hogy a „wellness részleg úszómedencével, finn- és infraszaunával, konditeremmel” sajnos nem csak a mienk lesz, ha fizetünk. A ház többi lakója akármikor ránk nyithat, miközben izzadunk a gőzben.


Fotó: ingatlanönki.hu

Az igazi best

A Vörösmarty téri új üvegpalotában hirdetett 300 négyzetméteres penthouse lakás kétség kívül minden igényt kielégít. És most nem arra gondolunk, hogy választások idején a komplett Fidesz vezérkar a házunkban vendégeskedik, és alig kell sétálni, hogy egy győzelem utáni beszédet meghallgassunk. A modern palota legfelső szintjén nemcsak 300 négyzetméter tér lehet a mienk, hanem kapunk még 85 négyzetméter teraszt is, amit senki nem lát, csak mi. Az árban benne van a teljes minimál art berendezés és a ház alatti, két beállós garázs. A hülyének is megéri. Pláne, ha van rá 579 millió 400 ezer forintja.


Fotó: ingatlanönki.hu

A cikkünk elején említett értékbecslő szerint ez az ingatlan szimbolizálja a legjobban azt az általa vallott elvet, hogy lakásvásárláskor csak az alábbi három, legfontosabb dolgot kell figyelembe venni: location, location, location! Ha nem számít a pénz.


Fotó: ingatlanönki.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik