Belföld

Kitikkadunk az idén: az átlagosnál sokkal melegebb nyár közeleg?

A nemzetközi kutatóintézetek az átlagosnál sokkal melegebb nyári hónapokat jósolnak 2012-re. A Győr24 által megkérdezett szakemberek szerint ilyen távlatokban ezt lehetetlen hitelesen megjósolni.

Mindenki szeretné tudni, milyen időjárás lesz a nyári hónapokban, mikor érdemes kivenni szabadságot vagy mikor lesz ideális kirándulóidő. A nemzetközi időjáráskutató intézetek jövendölései sorra elárasztják a médiát így a tavasz derekán, ez idén sem történt másképp. Az eddigi álláspont az, hogy a megszokottnál forróbb, szárazabb nyár közeleg, főként a júliusi és augusztusi hónapokban kell számítanunk kánikulára. Ám a késő tavaszi időszakra, április végére és május elejére is szokatlanul meleg időt jósolnak. Eddig úgy tűnik, ez nem jött be, hiszen Győrött az elmúlt két napban alig emelkedett 10 fok fölé a nappali hőmérséklet.

Az egyik legmegbízhatóbb előrejelző, az amerikai Nemzeti Óceán és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) honlapján az olvasható, hogy a Kárpát-medence térségében van a legnagyobb esély a forró nyári szezonra. Kitérnek arra is, hogy eddig szinte sosem egyeztek az adatok más országok méréseivel, ám a kutatóintézetek között ezúttal szokatlanul nagy az egyetértés.

Utánanéztünk annak is, hogy tavaly mit jósoltak: 2011 nyarára szintén száraz, a megszokottnál melegebb napokat ígértek a klímakutatók. Ám ha még emlékszünk, júliusban hűvös, csapadékos idő rontotta el sokak nyaralását, mely közel két héten át tartott.

A Győr24 által megkérdezett meteorológus szerint a távoli időszakokra vonatkozó előrejelzések hitelessége csekély.

“A meteorológiában négy-öt nappal előre tudunk megbízható adatokat szolgáltatni, maximum egy hét a belátható időtartam. Hónapokkal előre csak találgatni lehet, de hivatalos álláspontja a meteorológiai intézeteknek nincs erre vonatkozólag. Sokszor még a pár nappal előre jelzett időjárás is okozhat meglepetéseket” – nyilatkozta kérdésünkre az OMSZ munkatársa.

Ami azonban biztos: a héten langyosabb hőmérsékletre számíthatunk, napközben maximum 18, éjszaka 6 fokos értéket mutatnak majd a hőmérők. Többfelé számíthatunk záporokra és zivatarokra. Hétvégére ismét hidegfront érkezik erős széllökések és eső kíséretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik