Belföld

Brüsszel a röghöz kötést is vizsgálja

Nem csak a jegybanktörvény vagy a hazai mobilfizetési rendszer alakulása érdekli az Európai Bizottságot, vizsgálat indul a hallgatói szerződések ügyében is.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kérésére nemzetközi ernyőszervezete, az Európai Hallgatói Önkormányzatok Szövetsége (ESU) az Európai Bizottsághoz fordult a felsőoktatási törvényben rögzített hallgatói szerződés ügyében. Ezzel kapcsolatban Andor László, az Európai Bizottság tagja írt levelet a hallgatóknak.

Az uniós biztos ebben kifejti, hogy “az Európai Bizottság tudatában van az új magyar felsőoktatási reformok kapcsán megfogalmazott aggályoknak, és vizsgálatot folytat, hogy felmérje az új intézkedések hatásait.”

A hallgatók a munkaerő szabad áramlásának uniós alapelvére hivatkoztak az uniós megkeresésükben, amelynek értelmében a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény és az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés (TFEU) 45. cikkét.

A HÖOK és az ESU sérelmezi azt is, hogy a hallgatói részvétel meglehetősen korlátozott a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságban, hiszen míg korábban volt hallgatói tagja a MAB különböző testületeinek, addig az új felsőoktatási törvény értelmében erre nem nyílik lehetőség.

Korábban Szabó Máté ombudsman is bejelentette, a hallgatók kérésére az Alkotmánybírósághoz fordul, így hamarosan a taláros testület is górcső alá veszi a hallgatói szerződés ügyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik