Belföld

A Szentkorona őrzésére szolgáló bunkert is felújítják Kőszegen

A Szulejmán-tetőre is kilátót terveznek.

A magyar koronát Nyugatra menekítése előtt Kőszegen, a Kálvária-hegy lábánál található földbe vájt bunkerben rejtették el 1945. márciusában. 33 éves száműzetése előtt itt volt a korona utolsó magyarországi tartózkodási helye. A bunker és környezete jelenleg elhanyagolt, mindössze egy emléktábla őrzi e történelmi esemény emlékét. A helyszínt így is minden évben nagy számban keresik fel a turisták.

A koronaőrzési hely méltó helyreállítása, benne emlékhely kialakítása hamarosan elkezdődik. A 2007-2013 közötti osztrák és magyar Alpannonia Program keretében valósulhat meg. E programnak köszönhető, hogy turista- és szabadidőközpont, multifunkcionális esőbeálló készült el; fel lett újítva az Andalgó és a Királyvölgyi sétaút, akárcsak a Kálvária templom előtti rendezvénytér és pihenőhely, a Hármas-pad, a szabóhegyi, az Óház-tető pihenőhelyek.

A magyar Szent Korona őrzési helyének bemutatóhellyé alakítása mellett cél és a Szultán-tetőn a Szulejmán kilátó létesítése. A legenda szerint Szulejmán szultán az 1532-es kőszegi török ostrom idején innen figyelte Ibrahim nagyvezír döntőnek ígért rohamát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik