Belföld

Széman Richárd fényképész tündérvilágáról nyílt kiállítás

Megnyitották Széman Richárd fényképész Sárkány égi tavon című kiálíltását hétfőn, a Millenium Kávéházban.

Szeretnék szerepelni valamelyik képen– jelentette ki beszédében Balog Jószef újságíró, miután körülnézett Széman Richárd fotográfus kiállításán, a szegedi Millennium Kávéház galériájában. A fényképek egy-egy pillanatát elevenítik fel a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválnak. Széman Richárd még egyetemista korában került kapcsolatba a rendezvénnyel, s olyannyira megragadta a nyírbátori alkotók világa, hogy idén lesz 20. éve, hogy fotózik az eseményen.

– Nagyon vonz ez az egész világ, sokkal több frissességet, életet találok bennük, mint nagyon sok kőszínházban– magyarázta a budapesti fényképész. – Ezeken a fesztiválokon olyan furcsa hangulat jön elő, talán ezt a képeim is átadják. Teljesen más világot varázsolnak nekünk. Én a színházi hét idején együtt lakom velük a kollégiumban. Valamikor teljesen hétköznapi emberekkel találkozom a folyosón, semmi különöset nem látok rajtuk. Azonban utána, mikor kijönnek a Papok-rétjére és királynak öltöznek, akkor elhiszem róluk, hogy királyok. Valami félelmetesen át tudnak változni az előadásaikban.

Széman Richárd: Csepűrágó barátaimat kiemelem saját idejükből, próbálom beemelni őket valamilyen meseidőbe”
Fotó: Bozsó Krisztián

Balog József ezt egy más világba való lépésnek nevezte. Ennek a hangsúlyozása, a képek elkészítési technikájában is érezhető. Széman Richárd múlt század eleji üveg és celluloid negatívokat használ, melyeket beszkennel, megtartva ezzel a textúrát, sérüléseket és a képmaradványokat. Erre szerkeszti rá digitális módon a fényképeket, így adva egészen egyedi hatást műveinek. A fényképész játéknak hívta ezt, melyet szeret csinálni. Megpróbálja a színfalak mögötti mozzanatokat mesévé formálni. Balog József is arról beszélt, hogy “ezek a fotók megmutatják, hogy mennyi szadsága, fantáziája van az embernek” és Kémeri Attila, az április 23-ig tartó ingyenes kiállítás kurátora is nem véletlenül használta rájuk a tündérvilág jelzőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik