Belföld

Réthelyi távozása tűnik biztosnak

Múlt hét csütörtökön maga a kormányfő jelentette be, hogy küszöbön áll egy kormányátalakítás. A legtöbb értesülés szerint Lázár János és Rogán Antal is felfelé bukhat.

Kapcsolódó cikkek

Immár sokadjára jelentek meg a kormányátalakítással kapcsolatos sajtóhírek. A jelenlegi forgatókönyv szerint két miniszter lábára kötne útilaput Orbán Viktor. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Fellegi Tamás egyes pénzügyi szervezetekért felelős tárca nélküli miniszter vélhetően lekerülnek a kormánytagok listájáról.

Több államtitkár felfelé bukhat, Varga Mihály például a Miniszterelnökség vezetését az IMF-fel folytatott tárgyalásokért felelős miniszteri székre cserélheti. Az ő helyét Lázár János jelenlegi Fidesz-frakcióvezető veheti át, akit pedig Rogán Antal vált a parlamenti frakció élén. A kormányfő magyar hangja, Szijjártó Péter ezentúl az idegennyelvű szinkron szerepét veheti át, a hírek szerint nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár lesz.

Orbán megszólalt

Juhász Attila, a Political Capital vezetőelemzője szerint eddig sem a kormány lengette be a kormányátalakítás hírét, hanem a sajtó, a kormány pedig éppen, hogy következetesen elzárkózott ezeknek a híreknek a kommentálásától. Egészen így volt, múlt csütörtökig, amikor Orbán Viktor bejelentette, hogy lesz változtatás. Az elemző szerint ugyanakkor már a kormány megalakulása óta folyamatosan voltak kisebb-nagyobb változások: Matolcsy György tárcájától például több terület is átkerült a fejlesztési tárcához, lemondott Fellegi Tamás, államtitkári szinten pedig több személycsere is történt.

A most beharangozott nevek által sugallt irányvonallal kapcsolatban Juhász Attila úgy fogalmazott, a megjelent sajtóhírek abban egységesek, hogy Réthelyi Miklós távozását szinte mindenki biztosra veszi. További közös pont, hogy nagyon látványos szerkezeti változásról, tehát például a csúcsminisztériumok feldarabolásáról nem szólnak a hírek.

A legtöbb értesülés szól arról is, hogy Lázár János valamilyen poszton bekerül a kormányba, az pedig, hogy az ő helyét a frakció élén Rogán Antal foglalná el nem lenne meglepő az elemző szerint, hiszen Lázár mellett eddig is Rogán volt a Fidesz képviselőcsoportjának meghatározó alakja.

Akik maradnak

Valószínűnek tűnik még, hogy azok a kormánytagok, akik mellett a kormányfő nagyon látványosan elkötelezte magát – leginkább például Matolcsy György – maradnak a posztjukon, annak ellenére is, hogy az ő személye talán a legtöbbet támadott és a nemzetközi hiteltárgyalások szempontjából is problémás, mivel az IMF nem tekinti őt hiteles tárgyaló partnernek – véli Juhász Attila. Ezért is van szükség lemondás után is Fellegi Tamásra és a mostani hírek szerint a Fellegit ebben a szerepében váltó Varga Mihályra.

A politikai elemző szerint a kormányzás félidejében Magyarországon és máshol is szokás kormányátalakítást végrehajtani, de ezek nem törvényszerűek. Nálunk az is jellemző, hogy bizonyos tárcák élén gyakrabban használódnak el a miniszterek, ilyen például a pénzügy vagy az egészségügy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik