Belföld

Kommunistáztak a Parlamentben

Vitanap zajlott a t. Házban.

Feltáratlan állambiztonsági múlt és az elmúlt húsz év morális adósságai címmel tart vitanapot kedden az Országgyűlés.

A vita szerény képviselői érdeklődés mellett délelőtt tíz órakor kezdődött és várhatóan délután háromig tart. Előzménye, hogy a Lehet Más a Politika az év elején javasolta, a Ház vegye napirendre az ügynökmúlt feltárását, s alkosson törvényt az ügyben, ám a kormánytöbbség február huszadikán elutasította ezt.

Az LMP ekkor kezdeményezte a vitanapot az ügyben, amihez a komplett MSZP, a Jobbik húsz képviselője és a fideszes Turi-Kovács Béla is csatlakozott. Sőt hétfőn a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János is üdvözölte azt, s felszólította képviselőtársait, hogy minél többen tegyék tiszteletüket az ülésteremben.


Fideszes tömeg az ülésteremben
Fotó: MTI / Soós Lajos

Nem meglepő módon már az első fölszólalók is belecsúsztak a kommunistázásba: Wittner Mária az elszámoltatást hiányolta, a szocialista Harangozó Tamás viszont Orbán Viktorban lát “ellenforradalmi” erőt. Harangozó szerint “nem az a lényeg, ki volt téeszelnök, ki volt KISZ-titkár… ki volt SZT-tiszt vagy hálózati személy… hanem hogy mit akarunk magunk mögött hagyni”. (Bővebb tudósításunkat a vitanap lezárása után olvashatják.)

Gyurcsányék vezércsele…

A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn megerősítő népszavazást kezdeményezett az aznap elfogadott, de még ki nem hirdetett országgyűlési törvényről. A párt ügyvezető alelnöke elismerte: az a céljuk, hogy a köztársasági elnök feladatkörét az új államfő megválasztásáig ellátó Kövér László házelnök hétfőig ne írhassa alá a jogszabályt, mert akkor a DK megalakíthatja parlamenti frakcióját.

Molnár Csaba hozzátette: a megerősítő népszavazáshoz nem kell aláírásokat gyűjteni, mert annak kiírásáról vagy elvetéséről a parlamentnek a következő, vagyis hétfői ülésén kell döntenie, egészen addig Lezsák Sándor házalelnök fel sem terjesztheti a javaslatot Kövér Lászlónak.

…ami nem ér semmit

Az alaptörvény szerint nem lehet országos népszavazást tartani az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésről – jelentette be a házelnöki feladatokat ellátó parlamenti alelnök. Lezsák Sándor szerint ezek után nincs alkotmányos alapja a Demokratikus Koalíció népszavazási kezdeményezésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik