Belföld

A legnépszerűbb a gépészmérnök szak

Fejér megyéből 4.589-en jelentkeztek idén felsőoktatási intézménybe, ebből állami finanszírozásúra 3.861 kérelem érkezett. A Kodolányi János Főiskolára 2.713-an, a Dunaújvárosi Főiskolára 2.010-en jelentkeztek.

A felvi.hu gyorsjelentést készített a 2012-es felsőoktatási felvételi adatokról. A tanulmány szerint a jelentkezők kétharmada e-felvételizett, a legtöbben a műszaki képzési területet választották, és a legnépszerűbb szak a gépészmérnöki volt. Az egyetemek közül az ELTE, a főiskolák közül pedig a BGF vonzotta a legtöbb jelentkezőt.

A jelentés szerint a 2012-es általános felvételi eljárás során összesen 109.654 fő jelentkezett valamely felsőoktatási intézménybe. A jelentkezők kétharmada (73.201 fő) élt az e-jelentkezés lehetőségével. A jelentkezők túlnyomó része három helyet jelölt meg felvételi kérelmében, az egy jelentkezőre jutó jelentkezések átlagos száma 3,61. Kiugróan sok, 25-nél több jelentkezést 25 fő nyújtott be, a „csúcstartó” összesen 56 helyre pályázott. A nappali munkarenden alapképzésre, valamint egységes, osztatlan képzésre jelentkezők közül első helyen legtöbben a gépészmérnöki szakot jelölték meg jelentkezésükben. A jelentkezői toplista második helyén a mérnök informatikus, míg a harmadikon a korábbi listavezető gazdálkodási és menedzsment alapszak található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik