Belföld

Vérdíj Gyurcsány szakdolgozatáért

Az egyik pécsi online lap 50 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a volt kormányfő „A Balaton-felvidék szőlészete és borászata" című írásáért.


Kereste, de nem találta
Fotó: Neményi Márton

“Ötvenezer forintot ajánlunk fel annak, aki eljuttatja hozzánk Gyurcsány Ferenc 1984-ben készült, ‘A Balaton-felvidék szőlészete és borászata’ című szakdolgozatának eredeti példányát, mely a TTK intézeti könyvtárából tűnt el. A nyomravezető anonimitását, kérésére, természetesen biztosítjuk” – olvasható a Pécsi Újság.hu weboldalon.

Gyurcsány Ferencet – kvázi a Schmitt-ügy kapcsán – április elején érte a vád a Pécsi Újság.hu hasábjain, miszerint szakdolgozat nélkül kapta diplomáját a volt kormányfő. Az online lap néhány órával a köztársasági elnök lemondása után egy kommentelő állításaira hivatkozva kérdőjelezte meg, hogy az exminiszterelnök egyáltalán írt-e szakdolgozatot a pécsi egyetemen. A kommentelő szerint Gyurcsány a tanárképzőn és a közgázon „közös szakdolgozatot adott le”.

A volt szocialista miniszterelnök nem sokkal később a Facebookon tette közzé mindkét diplomamunkájának értékelését. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán kiállított leckekönyv másolatában látszik, hogy az egykori szocialista miniszterelnök elégségest és közepest kapott szakdolgozatára, államvizsga-eredménye jó lett, oklevélminősítése pedig szintén jó. Egy másik dokumentumot is kiposztolt Gyurcsány a Facebookra. Ez a tanárképzőn készített szakdolgozatának bírálata, melyre jó érdemjegyet kapott.

Az indexek tehát meglettek, maguk a szakdolgozatok azonban nem.  Mint később kiderült, a volt kormányfő közgázos diplomamunkáját leselejtezte a pécsi egyetem. A volt kormányfő 1990-ben adta be szakdolgozatát a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karára. A fellelt iratok szerint hat évvel később leselejtezték a dokumentumot – ezt írja közleményében a PTE. A másik, TTK-s írásmű kapcsán a Pécsi Tudományegyetem természettudományi karának dékánja azt nyiltakozta: mivel nem lát rá esélyt, hogy ezek után fellelhetnék, nem is keresik tovább, és azt sem lehet megállapítani, hogy mikor tűnt el “A Balaton-felvidék szőlészete és borászata” című munka.

Gyurcsány Ferenc később bejelentette, otthon ugyan kereste, mégsem találta meg dolgozatait. Pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: nem hiányoztak neki a szakdolgozatai az elmúlt években, így aztán nem is vigyázott rájuk “valami rettenetesen”. Beszámolója szerint fogalma sem volt, hol keresse most őket, és bár szerdán nekiálltak átválogatni a családi könyvtárat, csak felesége, Dobrev Klára két diplomamunkájának egyike került elő, az övéi nem. Gyurcsány Ferenc bejegyzésében ugyanakkor arra is kitért, hogy mivel az érettségi bizonyítványát sem találta meg otthon, felkészült a következő vádra: “Gyurcsánynak érettségije sincs”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik