Belföld

Tovább nőtt a SZÉP-kártya ügyfelek száma

Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP-kártya) április elejéig 12.800 munkáltató 423 ezer dolgozója igényelt, a március 20-i adatokhoz képest az ügyfelek száma több mint 19 százalékkal nőtt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére azt közölte, hogy április elején a három kibocsátó, az OTP Bank, a KÚH és az MKB összesen 18.200 elfogadóhellyel rendelkezett. Március végén még 15 ezer volt. Vasárnaptól már minden, a rendszerhez csatlakozott bank POS terminálján elfogadják a SZÉP-kártyákat, a technikai átállás folyamatos.

Az NGM egyelőre nem adott információt az Európai Unióval a cafeteria-rendszer elemeiről zajló egyeztetések tartalmáról és lehetséges kimeneteléről, mert azok jelenleg is folynak. Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a béren kívüli juttatások új rendszere megfelel-e a vonatkozó, különösen a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságára irányuló EU-s jogszabályoknak, és a változtatások részletes indoklását kérte a magyar hatóságoktól. A SZÉP-kártya esetében a kártyakibocsátásnak a és felhasználásának szabályairól szóló rendeletben foglalt feltételrendszerét kérte a bizottság indokolni. Az Erzsébet-utalványnál pedig azzal kapcsolatban várt választ az EU, hogy az utalvány kibocsátása és forgalmazása korlátozza-e a piacot, és amennyiben igen, a korlátozás indokolt mértékű-e. A kormányzat az írásos megkeresés kapcsán egyeztetéseket kezdeményezett a bizottság illetékes munkatársaival. Az ügy megoldása érekében az előkészítés során több alternatívát mérlegelnek – közölte az NGM.

A minisztérium tájékoztatása szerint a SZÉP-kártya bevezetésével kapcsolatban a beérkezett kifogások leginkább az elfogadóhelyi hálózat kiterjedtségével, illetve a kártyák különböző szolgáltatók által telepített POS terminálokon történő elfogadásának nehézségeivel kapcsolatosak.

Mivel a rendszer működtetése a kibocsátó vállalatcsoportok feladata, a technikai jellegű problémák megoldása elsősorban az ő felelősségük. Amennyiben szabályozási oldalról lenne szükség beavatkozásra, azt természetesen megtenné a tárca – közölték, de jelenleg ilyen jellegű problémát nem látnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik