Belföld

Tavaszi kulturális fesztivál Szegeden

Különleges programokkal és neves művészekkel várja a közönséget egy hónapig Szeged.

Az Egyetemi Tavasz elnevezésű rendezvényt már kilencedik alkalommal szervezi meg a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája. Az egy hónap alatt több mint negyven helyszínen csaknem kétszázötven program közül válogathatnak a helyiek és a városba látogatók. A sokszínű esemény közt szinte minden szerepel, ami a szorosan vett egyetemi oktatáson, kutatáson kívül esik, és érdekes lehet a nagyközönség számára. A fesztiválhoz csatlakozott a város számos közművelődési intézménye és szervezete is – tájékoztatta a Szeged24-et az egyetem Kulturális Irodájának vezetője. Tajti Gabriella, aki hozzátette: a programok teljesen nyitottak és többnyire ingyenesek.

Az eseménysorozatot hétfőn nyitja meg az egyetem rektora. Dr. Szabó Gábor fesztiválköszöntőjében a Nobel-díjas Szent- Györgyi Albertet idézi, aki azt vallotta: „ a katedrai tanítás az egyetemi életnek mindig csak kis töredéke marad,” ezért egykori rektorként arra törekedett, hogy a művészetet ne csak tanulják, át is éljék a fiatalok. A rektor szerint ezt a hagyományt követi az idei fesztivál is, amely sűrítve mutatja meg, hogy mit tud nyújtani az egyetem az érdeklődőknek. A fesztivál nyitónapján alkotói díjakat adnak át a diákoknak, és már ezen az estén egy különleges hangversennyel kedveskednek a közönségnek.

A Párizsban élő világhírű zongoraművész, Rév Lívia ad koncertet, akinek Chopin lemezét a BBC kritikusa minden idők legjobb felvételének választotta. A komolyzenei koncertek sorában külön fejezetet szentel a fesztivál az alkotó nőknek is, női szerzők  darabjait hallgathatja a nagyérdemű neves női művészek előadásában. A komolyzenénél maradva: számos nemzetközi elismerést szerzett, neves hazai előadó mellett több külföldi művész is fellép a fesztiválon. Például az olasz Michele Fercesco Battista, aki öt évesen kezdett zongorázni, és mára  világhírű karriért futott be. De érkeznek még előadók Németországból, Csehországból és Ausztriából is.

A fesztivál ad otthont a nemzetközi gitárversenynek is. Ami a könnyedebb műfajokat illeti: érdekesnek ígérkezik a Nyers együttesből megismert, népszerű hazai előadó, Czutor  Zoltán estje, aki John Lennon grafikái közt ad zenésztársaival egyedi koncertet. Igazi ínyencség viszont, hogy Szegedre érkezik  Jimi Hendrix európai helytartója, Lord Bishop is, aki legutóbb a Sziget fesztiválon tarolt fellépésével.

A beat és a rock kedvelői mellett nem szenvednek hiányt a jazz, a világzene, a sanzonok és a népzene rajongói sem, ezekben a műfajokban is számos hazai és külföldi vendégművész kényezteti majd a közönséget. A nosztalgiázni vágyók sem maradnak élmény nélkül:  a húszas, harmincas éveket idéző éjszakán korabeli ruhákat, veterán autókat csodálhatunk meg, hozzájuk illő kiállítással és zenével. A filmrajongóknak is igazi csemegéket kínál a fesztivál: lesz szovjet retro est, észt filmhét, ahol többek közt a tavalyi év egyik legjobb hazai filmjének választott alkotásban a kamera egy csapat anarchista, városi gerilla életét követi nyomon öt éven keresztül. De Szegedre érkezik számos neves hazai filmrendező is, például Jancsó Miklós, Mészáros Márta vagy épp a nemrég a berlini filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert Fliegauf Bence is. A rendezőkkel beszélgetni is lehet a filmvetítések után.

Az  irodalmi programok többek közt felidézik majd Ottlik Géza, Radnóti Miklós, Juhász Gyula és Márai Sándor alakját hozzáértő irodalmárok segítségével, és számos színházi előadást is láthatnak majd a vendégek. Akit pedig a tudomány érdekelnek, annak sem marad hiányérzete: neves tudósok tartanak laikusok számára ismeretterjesztő előadásokat különböző témákban. A sportkedvelők is számos program közül válogathatnak. Az, aki a hagyományos sportágakon kívül valami újra is vágyik, az például részt vehet az első Nemzeti Snapszer Bajnokság válogatóján, és eldöntheti: csak nézi vagy keveri is a kártyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik