Belföld

Szeretjük-e Győrben a “nagykörforgalmakat” ?

Németh D. László

2012. 04. 16. 11:20

Két helyen is épült körgeometriás csomópont Győrben, ennek már jó pár éve, mégsem sikerült mindenkinek kitanulni a tecnhikájukat. Még mindig sokan tévesztenek sávot vagy bakiznak a gócpontban.

Nem kell sokáig várakoznunk ahhoz, hogy szabálytalanságot lássunk valamelyik körgeometriás csomópontban Győrött. Hat éve az Árkád üzletháznál, a Galánta utca, a Fehérvári út, illetve a Szent István út találkozásán és ugyanazon a főúton (81-es) a Szigethy Attila út és a Fehérvári út kereszteződésében is létesült egy.

A csomópont, körgeometriájú, jelzőlámpás irányítású. Vagyis a három-négy sávon haladó forgalmat gyors áteresztőképességű lámpás rendszer vezérli. Hazánkban elsőként Győrben építettek ki ilyen technikájú kereszteződést. Az autósoknak akkoriban nagy figyelmet kellett fordítani arra, hogy megszokják ezeket a helyszíneket. A rendszeres használat során megszerezhető a rutin, ám aki nem rendelkezik helyismerettel vagy még nem járt a városban, az könnyen megkeveredhet a sávok között.

Közlekedésmérnök szakértőnk, Sárvári András vélekedése szerint, sok autóvezető túlreagálja a helyzetet, rágörcsöl a legyőzendő akadályra, így megnő a szabálytalankodás esélye is.

“A körgeometriás csomópontokat sokan a körforgalmakkal azonosítják, ez helytelen. Ezek a forgalmi megoldások több szempontból is erősen különböznek a megszokott és egyre szaporodó körforgalmaktól. Itt jelzőlámpák is irányítják a forgalom áthaladását. Gyakori probléma az, hogy a vezetők ezt elfelejtik, behajtanak a csomópontba és már csak a kijáratokra koncentrálnak, pedig a villanyrendőr a komplexumon belül is adhat piros jelzést” – vélekedett Sárvári András a Győr24-nek.

A másik probléma a szakértő szerint a rossz sávválasztásból adódik. A csomópontba való behajtás előtt az útburkolati jelek és kihelyezett táblák is jelzik, hogy melyik forgalmi sáv melyik kijárathoz vezet. Érdemes tehát még érkezéskor a megfelelő helyre sorolni. Amennyiben ezt mégis eltévesztenénk, ne essünk pánikba. A legtöbb baleset oka, hogy a járművezető korrigálni akarja a hibát és a sávok között ingázik. A szabályos sávváltás egyébként a komplexumon belül is megengedett.

A manőverek elkerülése érdekében, célszerű tehát az érkezéskor fokozottan ügyelni arra, hogy melyik forgalmi sávból szeretnénk behajtani a csomópontba.

A baleseti statisztikák egyébként kimutatják, hogy a körforgalmakban csekély számú baleset történik. Azok, akik gyakran használják ezeket a csomópontokat, már kiismerték őket, ám az ország más pontjáról érkezőknek vagy az átutazóknak lehetséges, hogy gondot okoznak. Az útvonal megtervezésekor érdemes figyelembe venni ezeket a helyszíneket és utánaolvasni a forgalmi rendnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.