Belföld

Szeretjük-e Győrben a “nagykörforgalmakat” ?

Két helyen is épült körgeometriás csomópont Győrben, ennek már jó pár éve, mégsem sikerült mindenkinek kitanulni a tecnhikájukat. Még mindig sokan tévesztenek sávot vagy bakiznak a gócpontban.

Nem kell sokáig várakoznunk ahhoz, hogy szabálytalanságot lássunk valamelyik körgeometriás csomópontban Győrött. Hat éve az Árkád üzletháznál, a Galánta utca, a Fehérvári út, illetve a Szent István út találkozásán és ugyanazon a főúton (81-es) a Szigethy Attila út és a Fehérvári út kereszteződésében is létesült egy.

A csomópont, körgeometriájú, jelzőlámpás irányítású. Vagyis a három-négy sávon haladó forgalmat gyors áteresztőképességű lámpás rendszer vezérli. Hazánkban elsőként Győrben építettek ki ilyen technikájú kereszteződést. Az autósoknak akkoriban nagy figyelmet kellett fordítani arra, hogy megszokják ezeket a helyszíneket. A rendszeres használat során megszerezhető a rutin, ám aki nem rendelkezik helyismerettel vagy még nem járt a városban, az könnyen megkeveredhet a sávok között.

Közlekedésmérnök szakértőnk, Sárvári András vélekedése szerint, sok autóvezető túlreagálja a helyzetet, rágörcsöl a legyőzendő akadályra, így megnő a szabálytalankodás esélye is.

“A körgeometriás csomópontokat sokan a körforgalmakkal azonosítják, ez helytelen. Ezek a forgalmi megoldások több szempontból is erősen különböznek a megszokott és egyre szaporodó körforgalmaktól. Itt jelzőlámpák is irányítják a forgalom áthaladását. Gyakori probléma az, hogy a vezetők ezt elfelejtik, behajtanak a csomópontba és már csak a kijáratokra koncentrálnak, pedig a villanyrendőr a komplexumon belül is adhat piros jelzést” – vélekedett Sárvári András a Győr24-nek.

A másik probléma a szakértő szerint a rossz sávválasztásból adódik. A csomópontba való behajtás előtt az útburkolati jelek és kihelyezett táblák is jelzik, hogy melyik forgalmi sáv melyik kijárathoz vezet. Érdemes tehát még érkezéskor a megfelelő helyre sorolni. Amennyiben ezt mégis eltévesztenénk, ne essünk pánikba. A legtöbb baleset oka, hogy a járművezető korrigálni akarja a hibát és a sávok között ingázik. A szabályos sávváltás egyébként a komplexumon belül is megengedett.

A manőverek elkerülése érdekében, célszerű tehát az érkezéskor fokozottan ügyelni arra, hogy melyik forgalmi sávból szeretnénk behajtani a csomópontba.

A baleseti statisztikák egyébként kimutatják, hogy a körforgalmakban csekély számú baleset történik. Azok, akik gyakran használják ezeket a csomópontokat, már kiismerték őket, ám az ország más pontjáról érkezőknek vagy az átutazóknak lehetséges, hogy gondot okoznak. Az útvonal megtervezésekor érdemes figyelembe venni ezeket a helyszíneket és utánaolvasni a forgalmi rendnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik